Finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg la fredag tillleggsbevilgninger til statsbudsjettet for å møte flyktningstrømmen neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Regjeringen øker bistandsbudsjettet, men gir til asylsøkerne

Regjeringen øker bistandsbudsjettet med 1,2 milliarder kroner. Men det dekker ikke inn at 4,2 milliarder langsiktige bistandskroner skal gå til asylsøkerne.

Utenriksminister Børge Brende varsler endring av bistandsbudsjettet for å møte flyktningstrømmen.

– Vi opplever den største flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig. Foreløpig anslås det at minst 33.000 flyktninger og asylsøkere vil søke beskyttelse i Norge i 2016. Det vil i så fall innebære en tredobling siden i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Totalt er bistandsbudsjettet på 34,8 milliarder kroner, og det tilsvarer over én prosent av Norges samlede inntekter.

Men det vil bli strid med Venstre og KrF om at 4,2 milliarder kroner blir kanalisert vekk fra langsiktig bistand i utlandet og over til asylsøkerne til Norge.

Brende lover at humanitær bistand til Syria og nabolandene ikke vil bli berørt. Han skjermer også utdanning til barn og unge og helse i sårbare land.

Les mer om statsbudsjettet for 2016

Organisasjoner skuffet

– Det er sjokkerende å se at regjeringen kutter støtten til de ideelle organisasjoners langsiktige bistandsarbeid med to tredeler, sier Elizabeth Laura Walmann, assisterende generalsekretær i Digni, til Dagen.

Digni er paraplyorganisasjon for en rekke misjons- og bistandsorganisasjoner. Walmann peker på at regjeringen vil kutte bistanden til ideelle organisasjoner fra 1,9 milliarder kroner for dette året til 670 millioner kroner neste år.

– Vi har full forståelse for at regjeringen står i en vanskelig situasjon, og gir honnør for at de tar situasjonen på alvor. Likevel er det dårlig dugnadsånd å ta 4,2 milliarder av flyktningregningen fra bistandsbudsjettet. Her snakker regjeringen om dugnad, men sender den største regningen til verdens fattige. Vi er skuffet, sier Walmann.

Kirkens Nødhjelp sier at kuttene vil smerte voldsomt og hevder at Norge nå blir den største mottakeren av norsk bistand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Regjeringens troverdighet på fattigdomsbekjempelse er død og begravet, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

Flyktningsstrøm

Regjeringen anslår at den kraftig økte asyltilstrømningen de nærmeste seks årene vil koste inntil 85 milliarder kroner, får NTB opplyst. Neste år blir regningen på 9,5 milliarder kroner ekstra, anslår regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) legger fredag fram sitt såkalte tillegg til neste års statsbudsjett på en pressekonferanse. Tillegget handler om hvordan asyltilstrømningen skal håndteres i 2016 og årene etter.

KrFU nekter

KrFU krever at moderpartiet ikke går med på regjeringens endringer på bistandsbudsjettet.

– KrFU forventer at KrF setter hardt mot hardt og kjemper for at verdens fattige ikke skal betale regningen for asylsøkerne som kommer til Norge. Vi synes det er helt uakseptabelt at man tar 4,2 milliarder fra bistandsbudsjettet, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.

På pressekonferansen fredag understreket Siv Jensen at det er innenfor regelverket å regne utgifter til mennesker på flukt inn på bistandsbudsjettet det første året de er i Norge.

KrFU er ikke med på de notene.

– Regelverket åpner for at bruk av asylutgifter det første året i Norge kan føres på bistandsbudsjettet, men til og med styreleder i OECDs utviklingskomité Eirik Solheim advarer mot å svekke bistanden til fattige land på denne måten, sier Lindtveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF-leder Knut Arild Hareide er heller ikke fornøyd med regjeringens bistandsprioriteringer.

– Regjeringens største innsparing er å ta fra verdens fattige og mennesker på flukt. Dette gjør at forhandlingene om statsbudsjettet kommer til å bli meget krevende, sier Knut Arild Hareide.

Les også
Regjeringen anslår asylkostnad på inntil 85 milliarder
Les også
Anslår inntil 50.000 asylsøkere til Norge neste år
Les også
Hareide forstår kritikk av økt strømavgift for å betale asylregningenBudsjettprosessen
Les også
Regjeringen kutter i ytelsene til asylsøkere
Les også
KrF advarer mot «umulige» asylforslag fra regjeringen