Pave Frans på Petersplassen første påskedag. Foto: Max Rossi / Reuters / NTB scanpix

Paven krever handling i Syria og Irak

I sin tradisjonsrike påsketale til byen og verden – urbi et orbi – krevde pave Frans handling mot det han kaller en «humanitær tragedie» i Syria og Irak.

Han ba om at «våpnenes drønn må opphøre og fred blir gjenopprettet mellom de ulike gruppene som utgjør» Syria og Irak.

Han oppfordret samtidig det internasjonale samfunnet til å svare på den «enorme humanitære tragedien som utspilles i disse landene».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ba Jesus lindre lidelsene

Paven trakk også fram forfølgelsen av kristne i de to landene og flere andre steder på kloden og ba om fred i Jemen, Sudan, Sør-Sudan, Kongo og Nigeria.

– Vi ber om fred og frihet for de mange menn og kvinner som tvinges inn i gamle og nye former for slaveri av kriminelle individer og grupper, sa Frans i talen sin.

Også i påskeuken har det vært angrep på kristne i Afrika og Midtøsten, ikke minst i Kenya, der al-Shabaab-krigere gikk målrettet til angrep på kristne elever. Rundt 150 personer ble drept i angrepet på høyskolen i Garissa.

– Vi ber Jesus, som seiret over døden, lindre lidelsene for våre mange brødre og søstre som forfølges for hans navns skyld og som urettferdig blir ofre for vold og konflikter. De er mange, sa den argentinske lederen for den katolske kirken.

– Atomavtale et avgjørende skritt

Tonen var lengt mer optimistisk da han tok opp muligheten for å få på plass en atomavtale med Iran. Han ba om at en slik avtale blir et avgjørende skritt på veien mot forbrødring og en sikrere verden.

Paven feiret også påskemesse for de mange tusen som hadde funnet veien til Petersplassen i Roma. Talen han holdt etterpå er, sammen med Vatikanets julebudskap, den årlige pavetalen som får mest oppmerksomhet.

I forbindelse med urbi et orbi gir paven også syndsforlatelse til de fremmøtte, samt dem som «lytter oppriktig» via radio, fjernsyn eller «de nye kommunikasjonsmediene», som ganske enkelt er Vatikanets betegnelse på internett.

Les også
Paven holdt messe på påskeaften
Les også
«Mitt hjerte er knust…»
Les også
Gi plass for Guds under
Les også
Her sloss de kristne fra kirketaket
Les også
Paven ledet langfredagsprosesjon i Roma