FRYKT: Palestinernes sjefsforhandler Saed Erekat frykter den nye høyreorienterte israelske koalisjonsregjeringen, særlig etter Benjamin Netanyahus uttalelser om at det ikke blir noen palestinsk stat på hans vakt. Onsdag møtes PLO for å drøfte det anstrengte forholdet til Israel.

Palestinerne sliter både innad og utad

PLO ser mørkt på muligheten for en ny, høyredominert israelsk regjering. Samtidig pågår en voldsom indre strid mellom Fatah og Hamas.

Onsdag møtes Sentralkomitéen i PLO for nok en gang å vurdere forholdet til Israel og det økonomiske og sikkerhetsmessige samarbeidet med sin jødiske nabo.

I et møte søndag med den internasjonale presse i Jerusalem, hevdet sjefsforhandler Saed Erekat at Israel har sviktet sine forpliktelser og brutt alle avtaler med De palestinske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Underminerer

– Statsminister Benjamin Netanyahu underminerer moderate palestinere fordi han ikke ønsker en palestinsk stat der folk kan leve i verdighet og fred, sa Erekat.

Han hevdet at Israel begår forbrytelser mot det palestinske folk, og foreslo at en jussekspert fra et israelsk universitet skriver et notat angående dette og gir det til Netanyahu.

– Vi vil holde den israelske statsministeren ansvarlig for alle forbrytelser begått mot det palestinske folk. Det vil ikke bli kostnadsfritt juridisk sett, sa Erekat i følge Jerusalem Post.

Ingen forhandlinger

Han viste til Netanyahus uttalelser under valgkampen i mars om at det ikke ville bli noen palestinsk stat på hans vakt, og mente det dermed ikke var noen grunn til å ta opp igjen forhandlingene.

– Jeg hører at dette vil bli den mest høyreorienterte regjeringen i Israel. Dersom statsministeren ikke vil anerkjenne en palestinsk stat, hva har vi da å snakke om? sa Erekat.

I lang tid har hovedanklagen vært at Israel ikke overførte utestående skattepenger til De palestinske myndigheter i Ramallah. Etter at Israel har tatt opp igjen overføringene og lettet flere restriksjoner, frykter palestinerne nå den nye, israelske koalisjonsregjeringen.

Tostatsløsning

Saed Erekat gjentok det palestinske kravet om en tostatsløsning, og sa han var overbevist om at dagen ville komme for en palestinsk stat der østlige deler av Jerusalem med Gamlebyen blir hovedstad. Han ville likevel ikke trekke en grense gjennom Jerusalem, men ønsket å beholde byen åpen for alle.

– Jerusalem skal bli en åpen fredens by der ingen skal kunne se forskjellen på en jødisk, kristen eller muslimsk stein, sa Erekat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen forfølgelse

Han nektet for at det forekommer forfølgelse av kristne blant palestinerne alene fordi de er kristne. Erekat gikk også sterkt ut mot IS, som han mente ikke følger, men bare skader den muslimske tro.

Erekat snakket varmt om forsoning mellom PLO og Hamas og sa dette må skje ved valg og ikke ved bruk av våpen.

– Vestbredden og Gaza må være en enhet med en myndighet og ett våpen, sa Erekat.

Ingen forsoning

Forsoningen mellom PLO og Hamas blir ingen enkel sak å få gjennomslag for skal man dømme etter de siste utspill fra Hamas. Talsmann Sami Abu Zuhri i Hamas hevdet søndag at De palestinske myndigheter (PA) arbeider for å utrydde Hamas politisk på Vestbredden og er med på blokaden av Gazastripen.

Bakgrunnen for disse anklagene er PA-aksjoner mot Hamas-folk etter at Den islamske bevegelsen seiret i valgene på Bir Zeit-universitetet i Ramallah forrige uke. Den Islamske Blokk, som er tilknyttet Hamas, vant 26 seter i studentrådet, mens Fatah-listen fikk 19. Seieren kom overraskende på Fatah-ledelsen på Vestbredden, og de vil undersøke hvordan det kunne skje at de led nederlag i valget på universitetet.

Arrestasjon

Mindre enn 48 timer etter resultatet i valget ble kjent, slo PAs sikkerhetsstyrker til og arresterte ­Jihad Salim, som representerer Den Islamske Blokk på universitetet. Den Islamske Blokk anklager PA for å ha torturert Salim, og krever at blir løslatt umiddelbart. De hevder at arrestasjonen av S­alim viser at Fatah ikke godtar resultatet i valget.

Hamas-leder Fathi Kar´awi på Gazastripen hevder valget på Bir Zeit-universitetet blir det siste valget på Vestbredden. Han tror at PA har avlyst alle valg på universitetene for å hindre flere Hamas-seire.

Hamas hevder at An-Najah-universitetet i Nablus også har avlyst valget til studentrådet av frykt for at Den islamske Blokk skal vinne. En talsmann for universitetet sier at dette ikke har noe med det som skjedde på Bir Zeit å gjøre. Han viste imidlertid til spenninger mellom rivaliserende grupper som årsak til utsettelsen, og opplyser at en komité skal se på saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Platini ut mot palestinernes krav
Les også
Fire personer drept ved Israels grense mot Syria
Les også
Vil stengja ute jødar frå Tempelhøgda
Les også
8,3 millioner israelereIsrael-korrespondenten
Les også
Israel minnet ofre for terror i EuropaMinnedagen for de falne i Israel