Benjamin Netanyahu vinker til sine tilhengere i Tel Aviv natt til onsdag. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB scanpix

Overraskende klar seier til Netanyahu etter opptellingen

Statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud ligger an til å få 29 eller 30 representanter i nasjonalforsamlingen idet 99 prosent av stemmene er talt opp etter valget i Israel. Bibi håper å danne ny regjering raskt.

Opposisjonsleder Yitzhak Herzog gratulerte Benjamin Netanyahu onsdag morgen med seieren i det israelske valget.

Likuds viktigste utfordrer, valgforbundet Sionistunionen, ser ut til å måtte nøye seg med 24 mandater i Knesset, ifølge avisa Haaretz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valgdagsmålinger som ble offentliggjort etter valget tirsdag, tydet på at Likud og Sionistunionen ville få omtrent like mange mandater.

I forkant av valget ble det gjort meningsmålinger som tydet på at Sionistunionen ville vinne valget.

Forhandlinger med andre partier må uansett til før en ny regjering kan komme på plass. En rekke eksperter mener Netanyahu har best forutsetninger for å danne en ny koalisjonsregjering. Selv sier Netanyahu at han vil ha en regjering på plass innen to til tre uker.

«En stor seier»

– Mot alle odds: En stor seier for Likud, sa en gledestrålende Netanyahu i en tale til sine tilhengere tirsdag kveld.

Da var det offentliggjort valgdagsmålinger som viste at opposisjonens forsprang på meningsmålingene hadde forduftet i innspurten av valgkampen. Målingene ga både Netanyahus parti Likud og valgforbundet Sionistunionen om lag 27 representanter i nasjonalforsamlingen Knesset.

Utover natten og morgenkvisten ble det klart at Netanyahus innspurt hadde vært enda mer effektiv.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må forhandle

Også Yitzhak Herzog fra Sionistunionen, som befinner seg på venstresiden i israelsk politikk, lovet tirsdag kveld å prøve å danne ny koalisjonsregjering.

– Jeg vil gjøre alt som står i min makt for å danne en nye regjering med en sosial profil, sa han.

En rekke eksperter mener det er klart at Netanyahu og høyrepartiet Likud har best forutsetninger for å få på plass en ny koalisjon. Men uansett blir det nødvendig med forhandlinger med andre partier.

– Det er ingen tvil om at det er høyresiden som har vunnet, men man trenger 61 mandater for å sikre et flertall. Det gjenstår med andre ord ganske tøffe koalisjonsforhandlinger, sa Midtøsten-forsker og stipendiat Marte Heian-Engdal ved Universitetet i Oslo til NTB tirsdag.

Netanyahu er trolig avhengig av støtte fra sentrum-høyrepartiet Kulanu, som ledes av den tidligere Likud-ministeren Moshe Kahlon. Han har så langt ikke sagt hvilken av blokkene han foretrekker.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

– Ingen palestinsk stat

Den arabiske Felleslisten blir tredje størst i Knesset, viser de foreløpige resultatene. Alliansen er en nykommer ved årets valg og består av tre arabiske partier og Israels gamle kommunistparti, det jødisk-arabiske Hadash.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I innspurten av valgkampen uttalte Netanyahu at palestinerne ikke vil få sin egen stat så lenge han er statsminister. Dermed trakk han tilbake sin støtte til den såkalte tostatsløsningen. I tillegg lovet han at jødiske bosettere skal få bygge nye bosetninger på Vestbredden.

Utspillene kan ha økt Likuds oppslutning blant høyreorienterte kjernevelgere. De vil også kunne bidra til å vanskeliggjøre Israels forhold til USA og europeiske land, som mener tostatsløsningen er veien å gå for å løse konflikten mellom Israel og palestinerne.

Les også
Netanyahu vil starte regjeringsforhandlinger
Les også
Valgdagsmåling: Helt jevnt i Israel
Les også
Høyresiden dominerer i Jerusalem
Les også
– Israel skal ikke delesValget i Israel