VALGDAG: Dahlia Jaish (60) handler grønnsaker på Mahane Jehuda-markedet på valgdagen. Hun har gitt sin stemme til det nye Kulanu-partiet som hun tror det kan komme mye godt ut av framover. Kulanu er et sentrumsparti som kan komme til å avgjøre om venstre- eller høyresiden får danne regjering i Israel etter valget.

Høyresiden dominerer i Jerusalem

Dagens korrespondent har vært ute og møtt folk på vei til- og fra stemmelokalene i Jerusalem.

Frammøtet har vært stort i stemmelokalene denne heller kalde morgenen der sola bryter gjennom bare av og til. Valget opptar absolutt alle, de skal bruke stemmeretten på det de betegner som en skjebnedag for Israel.

Helt til det siste har venstre-sentrums-partiene med Sionistunionen ligget an til å ta en klar seier i valget. Mandag halte imidlertid Likud og høyresiden betraktelig innpå, og i nyhetene tirsdag morgen var stillingen uavgjort mellom de to store blokkene i israelsk politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det betyr at de små sentrumspartiene kan avgjøre hvem som skal bli Israels statsminister framover.

Stemmer høyre

Moshe (39) svarer slik de fleste vi treffer denne formiddagen på det store Mehane Jehuda-markedet i Jerusalem.

– Jeg skal stemme på Bibi (Netanyahu) fordi han kjemper for våre interesser. Egentlig hadde jeg bestemt meg for å la være å stemme. Men på grunn av den svertekampanjen som venstresiden har kjørt mot Bibi, stemmer jeg på ham i dag, sier Moshe.

Han tror ikke det egentlig betyr så mye hvem som styrer landet.

– De tenker nokså likt i de store sakene. Det handler ikke så mye om politikk, men heller om to ulike ledertyper. Jeg ønsker en sterk leder i Israel, slår Moshe fast.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Godt frammøte

Fra klokka sju tirsdag morgen, til klokka 22 på kvelden kan folk avgi stemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsminister Benjamin Netanyahu møtte opp klokka halv åtte på morgenen, der han sammen med kona Sarah og sønnen Jair avga sine stemmer. Uten videre kommentarer forlot så Netanyahu lokalet.

En halv time senere troppet president Reuven Rivlin opp i et annet stemmelokale i Jerusalem der han avga sin stemme.

Dagen var innom et stemmelokale i sentrum av Jerusalem på formiddagen der de meldte om svært godt frammøte. På gaten utenfor var det stand for de tre partiene Likud, Bajit Jehudi og Shas.

STABILITET: Ofer Miller (27) er en av de få vi treffer som skal stemme til venstre i det israelske valget. – Jeg ønsker mer stabilitet mellom de ulike folkegrupper i Israel, både i forhold til palestinerne, men også innad mellom ulike sosiale lag i samfunnet, sier Ofer.

Til venstre

Ofer Miller (27) stemte for et parti som han tror kan gi betydelige endringer i Israel.

– Fordi jeg har fått nok av nåværende situasjon, og føler at landet går i en farlig retning. Netanyahu lever for seg selv med stor avstand til folk flest, sier Ofer som aldri har stemt Likud.

– Jeg bestemte meg for å stemme for to uker siden. Men jeg var ikke helt sikker på hvilket parti før i går, legger han til.

Han håper en ny regjering vil skape mer stabilitet innad i Israel.

– Jeg ønsker mer stabilitet mellom de ulike folkegrupper i Israel, både i forhold til palestinerne, men også innad mellom ulike sosiale lag i samfunnet. Sikkerhetstrusselen som Netanyahu framhever, er ikke den viktigste saken for landet. Forholdet til palestinerne er kanskje det verste vi har å løse framover, sier Ofer Miler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Israel skal ikke delesValget i Israel
Les også
Buji får flest seter – Bibi mest populær
Les også
Første TV-debatt for Netanyahu og Herzog
Les også
Lieberman vil «halshogge illojale israelske arabere»
Les også
Israels neste statsminister