DISKRIMINERING: 31 prosent av amerikanerne mener at hvite evangelikale er ofre for «betydelig diskriminering». Bildet er fra en baptistkirke i Washington DC. FOTO: Dagen-Arkiv

Opplever seg utsatt for religionskrig

Tendenser i tiden gjør evangeliske kristne i USA urolige, ifølge to nye undersøkelser.

Rundt 20 prosent av amerikanerne regner seg som evangelikale kristne. Dermed er de omtrent like mange som gruppen som oppgir å ikke ha noen religion. Det viser undersøkelsen American Values Survey som ble presentert av Public Religion Research Institute (PRRI) sist uke.

– De evangelikale er den tapende siden i kulturkrigene, for eksempel om homoekteskap, og de anser sin del av befolkningen for å være minkende og aldrende, som øker følelsen av å være under angrep, sier PRRI–sjef Robert Jones.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De kan ikke lenger si med selvtillit at de taler på vegne av alle troende, legger han til.

Mest fremmedgjort

Dette kan være grunnen til at hvite evangelikale kristne, mer enn noen annen religiøs gruppe, er bekymret for at myndighetene vil forstyrre religionsfriheten deres. Mens 46 prosent av amerikanere flest er urolige for dette, er andelen hele 66 prosent blant evangelikale kristne. Ikke i noen annen gruppe er andelen så høy.

I kontrast til dette er de som ikke har noen religion og katolikkene mer bekymret for religiøse grupper som prøver å presse sine religiøse synspunkter på andre. Dette gjelder henholdsvis 63 prosent av de ikke–religiøse og 51 prosent av katolikkene.

LES OGSÅ: 12 moderne disipler

Offerfølelse

En annen fersk undersøkelse, som er utført av Pew Research Center, peker i samme retning. Her ble mennesker spurt om hvilke grupper som opplever «betydelig diskriminering» i det amerikanske samfunnet. På en liste med åtte grupper toppet homofile og lesbiske med 65 prosent, og ateister med 59 prosent. 31 prosent oppfattet at hvite evangelikale er ofre for «betydelig diskriminering».

Men hele 50 prosent av hvite evangelikale anser seg selv for å være ofre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er direkte forbundet med det nåværende politiske klimaet, med alle republikanske stemmer under presidentvalget i 2012 som hevdet at det pågår en «krig mot religion», sier David Campbell, professor i statsvitenskap ved det katolske University of Notre Dame.

LES OGSÅ: Stolte over vår legning

Mer splittet

Rundt en av tre evangelikale sier at det er blitt mer vanskelig å være en person med deres tro i USA, ifølge undersøkelsen. Omtrent like mange sier at de oppfatter selv som tilhørende en religiøs minoritet på grunn av troen de har. Ingen annen gruppe kommer nær å være like utilpass.

Men evangelikale er ikke de eneste som føler at de er under angrep.

– Vanlige amerikanere, ikke bare politiske eliter og aktivister, er mer splittet langs partilinjer enn noen gang tidligere i etterkrigstiden, sa professor Alan Abramowitz ved Emory University under en debatt i anledning presentasjonen av PRRI–undersøkelsen.

– Vi er ikke bare uenige, vi hater den andre parten, la han til.

Han spår at høstens mellomvalg til Kongressen i Washington vil forlenge en politisk situasjon som er fastlåst, preget av stadige konfrontasjoner og en videreføring av et dysfunksjonelt styre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Spår politisk «armageddon»

Den konservative kommentatoren Henry Olsen ved Ethics and Oublic Policy Center sa at hvis Republikanerne vil vinne stemmer, må partiet adressere en hvite middelklassen som er splittet, sammen med hvite evangelikale som er «ekstremt forskjellige» fra arbeiderklassen av tradisjonelle protestanter og katolikker.

Journalist og programvert Joy Reid på liberale MSNBC mener politiske splittelser – med voksende minoriteter og et voksende antall mennesker som ikke identifiserer seg med religiøse grupper – kan skape et «armageddon» for Republikanerne innen 2020.

Les også
Fred er ei det beste
Les også
Ingen konservative biskoper
Les også
Til oss som har fått mye
Les også
Tent av urettferdighetenKims paradis - folkets tragedie