Romanias grunnlov spesifiserer ikke at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. En ny folkeavstemning ser ut til å endre det. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB scanpix

Omstridt ekteskapsavstemning går mot slutten i Romania

Romanias grunnlov spesifiserer ikke at ekteskapet skal være mellom en mann og en kvinne. En ny folkeavstemning ser ut til å endre det.

– Hvis vi tillater homofile å gifte seg, vil de i morgen be om å få adoptere barn, og det er uakseptabelt, sier en eldre rumener. Han er blant dem i Bucuresti som sier de vil beskytte tradisjonelle familier.

Det er allerede ulovlig for to personer av samme kjønn å gifte seg i det østeuropeiske landet, men landets grunnlov refererer bare til «ektefeller», uten å spesifisere ekteparets kjønn. Det vil regjeringspartiet PSD gjøre noe med og holder derfor en folkeavstemning som av mange tolkes som et frieri til grasrota i landets hovedsakelig ortodokse kristne befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er på tide å bestemme oss for hvordan vi vil leve i landet vårt, sier PSDs partileder Liviu Dragnea.

Motstanderne av forslaget frykter at en grunnlovsendring vil gjøre det nærmest umulig å åpne for likekjønnede ekteskap eller partnerskap i fremtiden.

Avstemningen varer til søndag, men kun 5 prosent av rumenske velgere har så langt avlagt sin stemme. 90 prosent av dem ønsker en presisering i loven som eksplisitt omhandler heterofile ekteskap. Det er ventet at langt flere rumenere vil stemme etter gudstjeneste på søndag. Det er krav om 30 prosent valgdeltakelse for at resultatet skal være gyldig.

Homofili ble avkriminalisert først i 2001 i Romania.

Den ortodokse kirkens leder i Romania, patriarken Daniel, avlegger sin stemme i Bucuresti. Foto: Andreea Alexandru / AP / NTB scanpix
Les også
Cubas katolske kirke imot likekjønnet ekteskap
Les også
India legaliserer likekjønnet sex
Les også
Israelvennlig pinsevenn skal lede Australia
Les også
Kan kirken samarbeide med foreningen Fri?
Les også
Det vi står sammen med de homofile om