Obama overkjører Utah-guvernør i homo-ekteskapssak

Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen vil an­er­kjen­ne ho­mo­fi­le ek­te­skap som er inn­gått i del­sta­ten Utah selv om del­stats­myn­dig­he­te­ne ikke vil gjøre det.

Jus­tis­de­par­te­men­tet tok be­slut­nin­gen etter at Utahs kon­ser­va­ti­ve gu­ver­nør Gary Her­bert gjor­de det klart at han ikke vil an­er­kjen­ne 1.400 ek­te­skap som ble inn­gått i sta­ten etter at en dom­mer åpnet for prak­si­sen 20. de­sem­ber.

Jus­tis­mi­nis­ter Eric Hol­den sa fre­dag at ek­te­ska­pe­ne vil bli an­sett som lov­li­ge av USAs sen­tral­myn­dig­he­ter, og at de 1.400 pa­re­ne vil nyte godt av alle fø­de­ra­le pri­vi­le­gi­er som ek­te­skap i USA har.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utah, en kon­ser­va­tiv stat med mange mor­mo­ner, ble en kort stund den 18. del­sta­ten til å an­er­kjen­ne like­kjøn­ne­de ek­te­skap.

Det skjed­de da en lokal dom­mer i de­sem­ber av­gjor­de at en folke­av­stem­ning som fast­slo at ek­te­skap bare kan inn­gås mel­lom mann og kvin­ne, var i strid med grunn­lo­ven.

På an­mod­ning fra Utahs myn­dig­he­ter sus­pen­der­te imid­ler­tid USAs høy­este­rett man­dag dom­me­rens kjen­nel­se mens den ankes til en høy­ere retts­in­stans. (©NTB)

Les også
USA kritiserer ny homolov i Uganda
Les også
UD bekymret over straffer for homofile i Uganda
Les også
Høyesterett i Australia opphever lov om homoekteskap
Les også
Klart for homobryllup i Illinois