USA kritiserer ny homolov i Uganda

USA er kri­tis­ke til den nye ho­mo­lo­ven som er ved­tatt av na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i Ugan­da, som åpner for å straf­fe ho­mo­fi­le med inn­til livs­va­rig feng­sel.

Loven er ennå ikke un­der­teg­net av pre­si­dent Yow­eri Muse­veni, men den har stor støt­te i fol­ket og det er der­for frykt for at den krist­ne pre­si­den­ten vil gi sin til­slut­ning.

- Vi er dypt be­kym­ret over at na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i Ugan­da ved­tok en lov som for­byr ho­mo­fi­li, sier en tals­kvin­ne for uten­riks­de­par­te­men­tet i Wash­ing­ton, Jen Psaki.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stort fler­tall

- Som ame­ri­ka­ne­re mener vi at alle men­nes­ker for­tje­ner å få leve i fri­het og jevn­byr­dig­het, og at ingen skal måtte fryk­te vold eller dis­kri­mi­ne­ring som følge av hvem de er eller hvem de els­ker, sier Psaki.

Den om­strid­te loven ble ved­tatt med stort fler­tall av na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i Ugan­da i for­ri­ge uke, etter at en pa­ra­graf som åpnet for døds­straff for ho­mo­fi­le ble fjer­net.

Mot­by­de­lig

Pre­si­dent Ba­rack Obama har tid­li­ge­re stemp­let lov­for­sla­get som «mot­by­de­lig» og freds­pris­vin­ner Des­mond Tutu i Sør-Afri­ka har sam­men­lig­net lov­for­sla­get med apart­heid.

Ugan­da er en nær al­li­ert av USA og har ster­ke mi­li­tæ­re bånd til lan­det.

Også i Stor­bri­tan­nia vek­ker den nye ho­mo­lo­ven i Ugan­da ster­ke re­ak­sjo­ner. Richard Bran­son, mil­li­ar­dæ­ren bak plate­sel­ska­pet og fly­sel­ska­pet Vir­gin, opp­ford­ret jul­af­ten andre sel­skap til å boi­kott av Ugan­da.

- Den for­fer­de­li­ge hekse­jak­ten på ho­mo­fi­le og livs­tids­dom­me­ne in­ne­bæ­rer at det vil være i strid med min sam­vit­tig­het å støt­te dette lan­det, sier Bran­son.

- Ugan­da må ta denne loven opp til ny vur­de­ring, el­lers ri­si­ke­rer de å bli boi­kot­tet av sel­skap og tu­ris­ter fra hele ver­den, sier han. (©NTB)

Les også
Håper å bremse homoloverHomoekteskap verda over