Høyesterett i Australia opphever lov om homoekteskap

Au­st­ra­lier­nes rett til å gifte seg med en per­son av samme kjønn ble kort­va­rig. Høy­este­rett har opp­he­vet loven som ble ved­tatt i ok­to­ber.

Høy­este­rett mener at loven, som til­lot inn­gå­el­se av ek­te­skap mel­lom like­kjøn­ne­de i ho­ved­sta­den Can­ber­ra, er i strid med grunn­lo­ven.

- Ek­te­skaps­lo­ven til­la­ter ver­ken inn­gå­el­se eller god­kjen­nel­se av ek­te­skap mel­lom to men­nes­ker av samme kjønn. Iføl­ge ek­te­skaps­lo­ven er ek­te­skap noe som bare kan inn­gås mel­lom mann og kvin­ne, heter det i ut­ta­lel­sen fra høy­este­rett, som en­stem­mig kom fram til denne kon­klu­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der­med opp­he­ves de 27 ek­te­ska­pe­ne som er inn­gått mel­lom ho­mo­fi­le etter at loven ble ved­tatt i ok­to­ber.

Loven ble ved­tatt av del­stats­myn­dig­he­te­ne i Can­ber­ra, men den au­st­rals­ke re­gje­rin­gen kla­get den inn for høy­este­rett.

Høy­este­rett viser til at ek­te­skap mel­lom per­soner av samme kjønn er et tema som må be­hand­les på na­sjo­nalt nivå, og ikke i den en­kel­te del­stat. De fles­te del­sta­ter i Au­st­ra­lia til­la­ter at ho­mo­fi­le og les­bis­ke inn­går part­ner­skap, men etter­som ek­te­skaps­lov­giv­nin­gen er na­sjo­nal, har ikke part­ner­ska­pe­ne fått sta­tus som ek­te­skap.

Les også
Prestene sier ja til å vie homofile
Les også
Samtlige bispekandidater vil be for homofile par
Les også
Indisk høyesterett fastslår at homofili er ulovlig
Les også
Kroatia sier nei til homoekteskap