UD bekymret over straffer for homofile i Uganda

Uten­riks­de­par­te­men­tet rea­ge­rer på at Ugan­da vil straf­fe ho­mo­fi­le. Dans­ke myn­dig­he­ter vars­ler at loven kan føre til at Ugan­da mis­ter penge­støt­te.

Par­la­men­tet i Ugan­da har ved­tatt en lov som gjør at ho­mo­fi­li kan straf­fes med opp mot livs­tid i feng­sel. Lov­for­sla­get ble først frem­met for par­la­men­tet i 2009, da med døds­straff som straffe­ram­me.

Loven er se­ne­re skre­vet om, og gir nå feng­sels­straf­fer for alle som døm­mes for ho­mo­fi­li. I til­fel­ler der ho­mo­fi­le er dømt for ho­mo­fi­li tid­li­ge­re, kan en ny dom bety livs­tid i feng­sel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­he­ter

Norsk UD kom lør­dag med en re­ak­sjon på av­gjø­rel­sen.

- Jeg er be­kym­ret for dis­kri­mi­ne­rin­gen av sek­su­el­le mi­no­ri­te­ter i Ugan­da. Lov­for­sla­get som nå er ved­tatt av par­la­men­tet, bry­ter grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­he­ter og vil for­ver­re si­tua­sjo­nen for en al­le­re­de ut­satt grup­pe, sier stats­sek­re­tær Bård Glad Pe­der­sen (H).

Han ber pre­si­dent Yow­eri Muse­veni stan­se loven.

- Vi vil opp­ford­re ham til å iva­re­ta alle ugan­de­res ret­tig­he­ter. Prin­sip­pet om ikke-dis­kri­mi­ne­ring i tråd med Ugan­das grunn­lov og lan­dets in­ter­na­sjo­na­le for­plik­tel­ser må re­spek­te­res, sier stats­sek­re­tæ­ren.

100 dans­ke mil­lio­ner

Dan­marks ut­vik­lings­mi­nis­ter, Ras­mus Hel­veg Pe­der­sen, om­ta­ler loven som «full­sten­dig uak­sep­ta­bel og dypt pro­ble­ma­tisk». Han for­tel­ler at Dan­mark kom­mer til å legge press på ugan­dis­ke myn­dig­he­ter for å stop­pe loven.

- Hvis ikke det skjer, vil jeg ikke ute­luk­ke at vi stan­ser den delen av dansk støt­te som ka­na­li­se­res gjen­nom re­gje­rings­ap­pa­ra­tet i Ugan­da, sier ut­vik­lings­mi­nis­te­ren.

Denne støt­te er iføl­ge Pe­der­sen på godt og vel 100 mil­lio­ner dans­ke kro­ner i året.

LLH skep­tisk til kutt

Stats­sek­re­tær Bård Glad Pe­der­sen sier Norge ikke vil true med å trek­ke til­ba­ke res­sur­ser, og at re­gje­rin­gen øns­ker å ta saken opp på en måte som gir størst mulig sjan­se for å lyk­kes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lands­for­enin­gen for les­bis­ke og ho­mo­fi­le (LLH) er skep­tis­ke til å kutte penge­støt­te.

- Jeg er skep­tisk til re­ak­sjo­ner som den vi nå hører om fra Dan­mark. Den vil kunne gjøre si­tua­sjo­nen enda vans­ke­li­ge­re for ho­mo­fi­le i Ugan­da, som vil kunne få skyl­den for kutt i penge­støt­ten. Når det er sagt, må det selv­sagt rea­ge­res. Jeg for­ven­ter at nors­ke myn­dig­he­ter er svært ty­de­li­ge over­for ugan­dis­ke myn­dig­he­ter, sier Bård Nylund til Af­ten­pos­ten. (©NTB)

Les også
Obama tar opp homofiles rettigheter i Afrika
Les også
En av seks ville flyttet seg unna en homofil