En av seks ville flyttet seg unna en homofil

I en ny un­der­sø­kel­se sier hver sjet­te spur­te mann at de ville flyt­tet seg unna en ho­mo­fil på bus­sen. Rap­por­ten viser at det er dob­belt så mange selv­mords­for­søk blant ho­mo­fi­le, les­bis­ke og bi­fi­le som blant he­te­ro­fi­le.

 Det kom­mer fram i den førs­tekart­leg­gin­gen av leve­kår blant les­bis­ke, ho­mo­fi­le og bi­fi­le (LHB-per­soner) siden 1999. Rap­por­ten er laget av Uni Helse på opp­drag fra Bar­ne-, ung­doms- og fa­mi­lie­di­rek­to­ra­tet (Buf­dir).

Po­si­tiv end­ring

Når det gjel­der menns hold­nin­ger over­for ho­mo­fi­le og bi­fi­le, har det iføl­ge di­rek­to­ra­tet vært en po­si­tiv end­ring siden en til­sva­ren­de hold­nings­un­der­sø­kel­se fra 2008. Li­ke­vel viser rap­por­ten at 16 pro­sent av men­ne­ne i ut­val­get hadde flyt­tet seg len­ger unna en ho­mo­fil mann på for ek­sem­pel bus­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er glade for hold­nings­end­rin­gen, men vi bør ha en null­vi­sjon når det gjel­der ne­ga­ti­ve hold­nin­ger, og vi kan ikke ak­sep­te­re at folk i disse grup­pe­ne føler seg utryg­ge på hvor­dan de blir møtt i hver­dags­si­tua­sjo­ner, sier di­rek­tør Mari Trom­mald i Buf­dir.

Blant kvin­ner er hold­nin­ge­ne uend­ret.

Bi­fi­le har det vans­ke­lig

Bi­fi­le - og spe­si­elt bi­fi­le kvin­ner - fram­står som en grup­pe med spe­si­el­le helse- og leve­kårs­ut­ford­rin­ger, iføl­ge rap­por­ten. Det drei­er seg blant annet om selv­vur­dert helse, kro­nisk syk­dom, psy­kisk helse, selv­mords­for­søk, ska­de­lig al­ko­hol­bruk og en­som­het.

Un­der­sø­kel­sen viser dess­uten at svært mange bi­fi­le menn og kvin­ner skju­ler sin sek­su­el­le ori­en­te­ring på ar­beids­plas­sen - 78 pro­sent blant bi­fi­le menn og 68 pro­sent blant bi­fi­le kvin­ner. Til­sva­ren­de tall for ho­mo­fi­le menn og les­bis­ke kvin­ner er hen­holds­vis 18 og 9 pro­sent.

Selv­mords­for­søk

Så mange som 12 pro­sent av les­bis­ke og 19 pro­sent av bi­fi­le kvin­ner har rap­por­tert om selv­mords­for­søk. Til­sva­ren­de tall er 10 pro­sent for ho­mo­fi­le menn og 11 pro­sent for bi­fi­le menn.

Tal­le­ne er la­ve­re enn på 1990-tal­let, men fort­satt rundt dob­belt så høye som blant he­te­ro­fi­le kvin­ner og menn.

Ni av ti spur­te les­bis­ke ho­mo­fi­le og bi­fi­le sier de aldri har opp­levd dis­kri­mi­ne­ring på ar­beids­plas­sen på grunn av sin sek­su­el­le ori­en­te­ring. Mel­lom 10 og 20 pro­sent har li­ke­vel opp­levd ne­ga­ti­ve kom­men­ta­rer eller opp­før­sel de siste fem årene. (©NTB)