U.S. President Barack Obama and first lady Michelle Obama arrive at an official dinner with Senegal's President Macky Sall at the Presidential Palace in Dakar June 27, 2013. REUTERS/Jason Reed (SENEGAL - Tags: POLITICS)

Obama tar opp homofiles rettigheter i Afrika

USAs pre­si­dent Ba­rack Obama star­tet sin Afri­ka-tur i Se­ne­gal tors­dag med å ut­ford­re afri­ka­ner­ne og for­sva­re ho­mo­fi­les ret­tig­he­ter.

Ho­mo­fi­li be­trak­tes som en stor synd eller syk­dom i Afri­ka og er for­budt i 38 afri­kans­ke land, blant dem Se­ne­gal. I flere av lan­de­ne kan ho­mo­fi­li straf­fes med døden.

Det vans­ke­li­ge te­ma­et duk­ket opp al­le­re­de i et spørs­mål fra pres­sen på førs­te stopp i Dakar, og han gjor­de det klart at afri­kans­ke ho­mo­fi­le for­tje­ner lik­het for loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg vil at det afri­kans­ke folk hører på hva jeg mener. Mitt syn er at folk bør be­hand­les likt, uan­sett rase, re­li­gion, kjønn og sek­su­ell leg­ning, sa han med Se­ne­gals pre­si­dent Macky Sall ved sin side.

Sall svar­te at selv om Se­ne­gal er et «svært to­le­rant» land, er de ennå ikke parat til å gjøre ho­mo­fi­li lov­lig.

Bare dager før Obama reis­te til Afri­ka, kunne han no­te­re seg for en seier i Wash­ing­ton da høy­este­rett un­der­kjen­te en lov som fra­tar ho­mo­fi­le ek­te­par en rekke ret­tig­he­ter tra­di­sjo­nel­le ek­te­par har krav på.

I Afri­ka der­imot sier Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal at homo­fobi har nådd et far­lig nivå siden sta­dig flere land inn­fø­rer lover mot ho­mo­fi­li.

I de siste fem årene har Sør-Su­dan og Bu­run­di kri­mi­na­li­sert ho­mo­fi­li, mens Ugan­da, Li­be­ria og Ni­ge­ria ar­bei­der for å skjer­pe lo­ve­ne mot ho­mo­fi­li.

Selv i Sør-Afri­ka, som er det enes­te lan­det i Afri­ka som til­la­ter like­kjøn­ne­de ek­te­skap, blir les­bis­ke kvin­ner jevn­lig vold­tatt av menn som sier de skal «ku­re­re» ho­mo­fi­li­en deres.

Les også
USAs homofile får flere rettigheter