NRK: Tiusener av lærere kan tas ut i streik

Flertallet av Utdanningsforbundets medlemmer stemte nei til meklingsresultatet, erfarer NRK. Dermed kan titusener av lærere tas ut i streik.

Uravstemningen i Utdanningsforbundet er for lengst avsluttet, men resultatet blir først offentliggjort av Riksmekleren klokka 12 onsdag. Ifølge NRK har flertallet av lærerne i forbundet gått imot forslaget, som innebærer en omstridt arbeidstidsavtale.

Utdanningsforbundets rundt 93.000 medlemmer i det såkalte KS-tariffområdet slutter seg dermed trolig til tre andre lærerorganisasjoner som har bestemt seg for å streike i protest mot meklingsresultatet. Konflikten om ny arbeidstidsavtale kan derfor resultere i at over 100.000 lærere kan bli tatt ut i streik dersom partene ikke finner en løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

7,5 timer daglig

Utdanningsforbundets medlemmer stemte over hele lønnsoppgjøret, ikke bare arbeidstidsavtalen.

Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka, og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid. I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

LO-forbundet Skolenes landsforbund har sagt nei til skissen og tok 10. juni ut fem medlemmer i streik på Karmøy. Musikernes Fellesorganisasjon avviste også meklingsresultatet i slutten av mai, og seks medlemmer har vært i streik siden 11. juni.

Lektorer streiker fra skolestart

Tirsdag kveld kom beskjeden fra Norsk Lektorlag om at også de sier nei til avtalen, og lektorer fra flere skoler kommer til å bli tatt ut i streik etter sommerferien.

Til sammen rundt 94.000 medlemmer i Utdanningsforbundet har stemt i uravstemningen, rundt 60.000 og 16.000 jobber henholdsvis i grunnskolen og videregående skole. 13.400 barnehageansatte og 4.400 ansatte i faglig-administrative støttefunksjoner er ikke omfattet av arbeidstidsavtalen, men også de stemmer over hele meklingsresultatet.