Tråleren «Marianne» la fra kai i Göteborg søndag 10. mai. Båten skal innom en rekke europeiske havner på sin ferd til Middelhavet og delta i arrangement til støtte for palestinerne. Fiskebåten er kjøpt i fellesskap av Ship to Gaza Sweden og Ship to Gaza Norway. Foto: Ship to Gaza Sweden

Norsk-svensk fiskebåt setter kursen for Gaza

En aldrende svensk fiskebåt med norske og svenske Palestina-aktivister om bord, vil utfordre Israel og forsøke å ta seg fram til Gazastripen.

Fiskebåten Marianne la fra kai i Göteborg søndag kveld. Båten skal innom en rekke europeiske havner på sin ferd til Middelhavet og delta i arrangement til støtte for palestinerne.

Fiskebåten er kjøpt i fellesskap av Ship to Gaza Sweden og Ship to Gaza Norway, som er en del av et større internasjonalt solidaritetsnettverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også fra andre havner har fartøy lagt ut, og når de etter hvert møtes øst i Middelhavet skal de til sammen danne Freedom Flotilla III.

Ikkevold

Lastekapasiteten om bord i Marianne er svært begrenset, og det er derfor mer snakk om en fredelig og politisk ikkevoldsmarkering enn å bringe forsyninger til Gazas befolkning.

Marianne bemannes av sjøfolk fra Sverige og Norge, og en rekke Palestina-aktivister vil slå følge på deler av turen sørover.

Blant dem som er med på den første delen av turen er den svenske filmskaperen Lennart Berggren og den svensk-israelske kunstneren Dror Feiler.

Freedom Flotilla Coalition samler aktivister fra alle kontinenter. Den ledes av jøder, muslimer, kristne, ateister og mennesker med andre livssyn.

– Vi slutter opp om biskop Desmond Tutus oppfordring: «Min bønn til Israels folk er: Frigjør dere selv ved å frigjøre Palestina!», heter det i en pressemelding.

Kommandosoldater

Det første forsøket på å bryte Israels sjøblokade av Gazastripen fant sted i mai 2010, da israelske kommandosoldater bordet koalisjonens skip Mavi Marmara som var på vei til Gaza med en større hjelpesending.

Ni aktivister ble drept i det israelske kommandoraidet, som fant sted i internasjonalt farvann og høstet skarp internasjonal kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israel hevdet etterpå at aktivistene var bevæpnet, men en FN-rapport konkluderte med at de israelske kommandosoldatene ble møtt med kjøkkenkniver, spretterter og rørbiter.

Les også
Inntil 1.500 viste solidaritet med jøder og Israel
Les også
Skjør regjering kan bli utvidet med nye ministreIsrael-korrespondenten
Les også
Netanyahu kan bli tvunget til å godta «Palestina-skatt»Samarbeidspartiene
Les også
Israels utenriksminister går av
Les også
Camerons sterke bånd til Israel