SYLTYNT FLERTALL: Israels statsminister Benjamin Netanyahu er i en svak posisjon for krav fra nisjepartiene han har inngått samarbeid med.

Netanyahu kan bli tvunget til å godta «Palestina-skatt»

Med sitt knappe flertall er Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en sårbar posisjon. Han kan måtte akseptere kontroversielle lovforslag fra nisjepartiene han danner regjering med.

Onsdag kveld ble det klart at Netanyahu kan danne ny regjering i landet da avtalen med høyre-partiet Jødisk hjem kom i stand. De fem partiene har oppnådd et syltynt flertall med 61 av 120 plasser i nasjonalforsamlingen.

I tillegg til Netanyahus parti Likud og Jødisk hjem, vil regjeringen bestå av sentrum-høyre-partiet Kulanu og de to ultraortodokse partiene Shas og Torahpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen av lovforslagene til samarbeidspartiene er oppsiktsvekkende og skaper bekymring blant europeiske diplomater, skriver Reuters, som viser til informasjon fra politiske kilder og avtaler som allerede er gjort mellom samarbeidspartiene.

«Palestina-skatt»

Blant annet har Jødisk hjem utarbeidet et forslag om å skattlegge donasjoner fra utlandet til ikke-statlige organisasjoner. Flere frivillige organisasjoner som opererer i Israel, både israelske og internasjonale, mottar i dag midler fra EU, USA og andre land.

Kritikerne mener at forslaget er designet for å hindre arbeidet til propalestinske grupper og de som er imot jødisk bosetting i okkuperte områder.

Medlemmer av partiet har også foreslått annektering av deler av Vestbredden, altså områder som palestinerne ønsker for å danne en uavhengig stat sammen med Gaza og Øst-Jerusalem. Netanyahu er motstander av en slik beslutning, som trolig ville ført til betydelige protester fra Israels allierte i Vesten.

Høyesterett

Flere andre lovforslag fra samarbeidspartiene gjelder endringer for Israels høyesterett. Ett av forslagene vil gi et simpelt flertall i parlamentet rett til å overstyre alle høyesterettsavgjørelser.

Statsministerens partnere på ytre-høyresiden ønsker også å øke antallet medlemmer i en statlig valgt komité som utpeker dommere. På denne måten skal de sikre at det er flere lovgivere enn dommere i denne komiteen.

Rettsavgjørelser har provosert både venstre- og høyresiden i israelsk politikk gjennom årenes løp. Høyesterett skapte sinne i den forrige Netanyahu-regjeringen da den forkastet et lovforslag som ville tillatt myndighetene å pågripe ulovlige innvandrere fra Afrika uten rettsbehandling.

Herzog-kritikk

Det tok ikke lang tid etter regjeringsdannelsen før Sionistunionens (Arbeiderpartiet og Hatnuah) ledere var på banen for å si hva de mener. Sent onsdag kveld la Isaac Herzog ifølge The Jerusalem Post ut følgende meldinger på Twitter:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Denne regjeringen mangler ansvar, stabilitet og evne til å regjere» og «Denne regjeringen er et nasjonalt feilsteg».

Både Herzog og medleder Tzipi Livni peker på at regjeringen er svært utsatt for utpressing av ulike interessegrupper, og at den neppe kan vare særlig lenge. I så tilfelle kan det etter en tid være snakk om utvidelse til venstre – Sionistunionen blir med, mens Jødisk hjem må ut.

De siste ukene har det vært stadige rykter om forhandlinger mellom grupperinger i Likud og Sionistunionen som ønsker en stor samlingsregjering. Dette er også noe president Reuven Rivlin har tatt til orde for.

–––––––––––––––––––––––––––

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel. Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Har du innspill, spørsmål eller tilbakemeldinger om Israel, kan du sende en e-post til vår korrespondent. Han hører gjerne fra deg: kenneth@dagen.no

På Facebook: Israel-korrespondenten Følg ham også på Twitter

Samarbeidspartiene

Likud – statsminister Benjamin Netanyahus tradisjonelle høyreparti parti.

Kulanu – et sentrumhøyre parti. Partiet har lovet å kjempe for sosial rettferdighet.

Jødisk Hjem – høyreparti med nasjonalistiske og religiøse velgere.

Shas – et ultraortodoks parti som ønsker å reversere sekulære reformer.

Torah-partiet – et ultraortodoks parti knyttet til jøder med europeisk bakgrunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Netanyahu har sikret seg regjeringspartner
Les også
Solidaritet med Israel
Les også
Møter Israel-markering med Palestina-togSolidaritetsmarsj for PalestinaStøttemarkering for Israel
Les også
Føler seg som annenrangs jøder i IsraelIsrael-korrespondenten
Les også
Camerons sterke bånd til Israel