Pegida-demonstranter vifter med tyske flagg og et flagg som til forveksling ligner det norske i en demonstrasjon mot innvandring i Dresden. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix

Norsk-lignende flagg i Pegida-demonstrasjoner

Islamfiendtlige Pegida-demonstranter har de siste ukene viftet med flagg som til forveksling ligner det norske flagget, i demonstrasjoner i de tyske byene Dresden, Leipzig og Berlin.

Formen på flagget er identisk med det norske, et såkalt skandinavisk kors, men fargene er litt annerledes – et svart kors med gul rand på rød bakgrunn.

I de siste årene er det norske flagget tatt i bruk av tyske nynazister som i likhet med nazistene under krigen føler en sterk beundring for norsk vikingtid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Trass i gjentatte protester fra den norske ambassaden i Berlin ble det norske flagget brukt av en kjede nynazistiske klesbutikker som tok navn etter norske byer. Flagget var å se i utstillingsvinduene og som kjedens etikett på kleskolleksjonen.

Flagget som Pegida bruker, ble opprinnelig foreslått som nytt tysk flagg etter annen verdenskrig av advokaten Josef Wirmer.

Kristeligdemokratene ønsket Wirmers flagg, men måtte gi tapt for sosialdemokratenes forslag med Weimar-republikkens farger svart, rødt og gull.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Den anti-ekstreme muslimenThee-Yezen Al Obaide
Les også
Norsk Pegida-leder fratatt deltidsjobben
Les også
Truer muslimer og jøder på bønnerom
Les også
Motdemonstrasjoner ved Pegida-marsjerFakta om Pegida
Les også
Pegida-marsjer kan spre seg til flere norske byerFakta om Pegida