Nord-Korea sto bak dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures, konkluderer FBI. Foto: Thomas Winje Øijord, NTB - Scanpix

Nord-Korea avviser innblanding i datainnbruddet mot Sony

Washington (NTB-Reuters): USA anklager Nord-Korea for å stå bak dataangrepet mot filmselskapet Sony Pictures. USAs president Barack Obama vil trolig kommentere dataangrepet fredag kveld.

Konklusjonen fra det føderale politiet FBI er at Nord-Korea er ansvarlige for det massive dataangrepet. Det er første gang USA direkte anklager et annet land for å stå bak et dataangrep som rammer på amerikansk jord.

– FBI har tilstrekkelig informasjon til å konkludere at den nordkoreanske regjeringen er ansvarlige for dataangrepet, heter det uttalelsen fra FBI.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nordkoreanske IP-adresser

Dataangrepet mot Sony Pictures 25. november førte til at selskapets datasystemer brøt sammen og en rekke interne eposter ble lekket. Filmen «The Interview» ble tatt av plakaten etter trusler fra hackerne. «The Interview» er en actionkomedie som parodierer Nord-Koreas leder Kim Jong-Un.

FBI skriver i sin uttalelse at verktøy brukt i angrepet sammenfaller med verktøy brukt i angrep mot sørkoreanske banker og mediebedrifter i mars 2013, et angrep Nord-Korea sto bak. Tekniske analyser knytter også dataangrepet til nordkoreanske IP-adresser, heter det videre.

– Alvorlig sikkerhetstrussel

En kilde i statsapparatet opplyser til nyhetsbyrået Reuters at Obama trolig vil kommentere dataangrepet under en pressekonferanse klokka 19.30 norsk tid.

Det var torsdag USAs nasjonale sikkerhetsråd kunngjorde at den hadde startet etterforskning av datainnbruddet.

– Presidenten ser på dette som en alvorlig nasjonal sikkerhetstrussel, sa Det hvite hus' talsperson Josh Earnest etter at en rekke medier tidligere hadde meldte at amerikanske etterforskere mente Nord-Korea står bak.

Det hvite hus overveier nå en «forholdsmessig reaksjon». Hva en motreaksjon kan komme til å innebære, er foreløpig ikke kjent, men det er liten tvil om at saken har ført til stor uro i det amerikanske regjeringsapparatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye trusler

Hackerne bak dataangrepet, som ifølge USA altså stammer fra Nord-Korea, sendte torsdag kveld en epost til flere av Sony Pictures' toppledere, melder CNN fredag. Filmselskapet mener eposten er fra dem som gjennomførte datainnbruddet ettersom den har likhetstrekk med tidligere mottatte eposter, opplyser en kilde med kjennskap til saken. I tillegg til å berømme Sony Pictures for avgjørelsen om å trekke filmen «The Interview», kommer hackerne med nye krav:

– Nå vil vi at dere aldri utgir, distribuerer eller lekker filmen, for eksempel på DVD eller gjennom piratnedlasting, heter det i eposten.

Hackerne krever også at materiale tilknyttet filmen på internett, som for eksempel trailere, skal fjernes. Hackerne skriver at de fortsatt har privat og sensitiv data fra filmselskapet, men at materialet er trygt så lenge selskapet ikke lager mer trøbbel.

Avviser innblanding

Nord-Korea på sin side avviser innblanding overfor nyhetsbyrået AFP.

– Vårt land har ingen tilknytning til hackeren, sier politisk rådgiver Kim Song i Nord-Koreas FN-delegasjon.

USAs føderale politi FBI konkluderte fredag med at Nord-Korea står bak det massive dataangrepet. Det er første gang USA direkte anklager et annet land for å stå bak et dataangrep som rammer på amerikansk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Den komiske Kim Jong-un
Les også
Amerikansk journalist drept i mislykket redningsaksjon i Jemen
Les også
Forfølgelse som fremmer og hemmer
Les også
Paulo Coelho tilbyr 730.000 for Nord-Korea-film
Les også
Skolebøker nevner ikke moderne slaveriSlaver