Statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Reuters / NTB scanpix

Netanyahu kan bli satt under etterforskning

Statsminister Benjamin Netanyahu kan bli satt under etterforskning for privat sløsing med skattebetalernes penger, én måned før valget i Israel.

Israels riksrevisor Joseph Shapira har i halvannet år gransket anklager om overdreven pengebruk, både i den israelske statsministerboligen og i ekteparet Netanyahus to øvrige boliger i Israel.

Granskingen ble innledet etter at tidligere ansatte anklaget statsministeren og hans ektefelle Sara for underslag og omfattende sløsing med skattebetalernes penger.

Netanyahu skal blant annet ha brukt store beløp på alt fra alkohol og cateringmat fra dyre restauranter, til blomsterdekorasjoner, duftlys, frisører og sko.

Voldsomme raseriutbrudd

Flere tidligere ansatte i statsministerboligen, blant dem Meni Naftali som var sjef for husholdningen, har i tillegg gått til arbeidsrettssak og tegner et lite flatterende bilde av Sara Netanyahu som arbeidsgiver.

Barnepsykologen, som jobbet som flyvertinne da hun møtte Netanyahu i 1991, anklages for å trakassere de ansatte og komme med voldsomme raseriutbrudd, «særlig etter at hun hadde konsumert betydelige mengder alkohol», som en tidligere ansatt formulerer det i søksmålet.

Tomflasker

Sara Netanyahu anklages også for i årevis å ha stukket pantepenger for flasker innkjøpt med offentlige midler i egen lomme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsministerparet har rett nok forsøkt å få saken ut av verden ved å betale tilbake nærmere 8.000 kroner, men Naftali hevder at de har underslått seks ganger så mye og israelske medier har døpt skandalen «Bottlegate».

Sara Netanyahu ble også saksøkt av en ansatt i 2010, og er åpenbart ikke helt enkel å ha med å gjøre, konstaterer Ben Ami, som har skrevet bok om israelske statsministres ektefeller opp gjennom årene.

– Ingen røyk uten ild, og jeg tviler på om alle disse historiene hadde dukket opp dersom det ikke var noe i dem, mener han.

Utsatt rettssak

Netanyahu har lyktes med å få arbeidsrettssaken utsatt til etter valget, men lyktes ikke med å få utsatt offentliggjøringen av Shapiras rapport. Den legges fram tirsdag, på dagen én måned før valget.

Den israelske riksadvokaten må deretter ta stilling til om Netanyahu skal settes under politietterforskning, noe som i så fall vil komme svært ubeleilig midt i innspurten av valgkampen.

Gratisreiser

Israelske Channel 10 lekket i forrige uke også utdrag fra en annen gransking av Netanyahu, som anklages for å ha tatt imot gratis flybilletter til seg selv og familien fra utenlandske velgjørere mens han var finansminister under statsminister Ariel Sharon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken, som israelske medier har døpt Bibi tours, kunne ha resultert i tiltale for korrupsjon og inhabilitet, men ble henlagt av riksadvokaten for en drøy måned siden. Dette ble begrunnet med at den neppe ville resultere i domfellelse.

Riksadvokat Yehuda Weinstein kritiseres for å beskyttet sin mangeårige venn Benjamin Netanyahu, som han tidligere var advokat for og som utnevnte ham til posten som riksadvokat.

Fakta om Benjamin Netanyahu

* Benjamin Netanyahu ble født i Tel Aviv 21. oktober 1949.

* Israels FN-ambassadør fra 1984 til 1988.

* Valgt inn i Knesset for høyrepartiet Likud i 1988.

* Partileder for Likud fra 1993 til 1999.

* Statsminister fra 1996 til 1999.

* Utenriksminister 2002-2003.

* Finansminister fra 2003 til 2005, men forlot regjeringen i protest mot Ariel Sharons tilbaketrekning fra Gazastripen.

* Ble samme år igjen leder i Likud etter at Sharon brøt ut og dannet sentrumspartiet Kadima.

* Statsminister fra 31. mars 2009.

* Gjenvalgt i 2013.

* Gift tre ganger, siden 1991 med barnepsykologen Sara Netanyahu.

(NTB)

Les også
Ekman-pris splitter KristenfolketKåre Kristiansen
Les også
Mellomkirkelig råd og Israel
Les også
Kritiserer Netanyahu for Kongress-taleNetanyahus tale
Les også
Löfven: – Kan ha godt forhold til både Israel og Palestina
Les også
Palestinerne innfører boikott av israelske varer