PLATTFORM: Benjamin Netanyahu ankommer et partimøte i Knesset. Mandag kveld erklærte Knesset-president Yuli Edelstein endelig at Benjamin Netanyahu har lykkes med å forme en regjeringsplattform. Han har nå en uke på seg til å få sverget inn alle ministrene.

Netanyahu blir beskyldt for å ha kjøpt seg til makten

Innen mandag må Benjamin Netanyahu ha sverget inn alle ministrene sine. Opposisjonen kommer med knallhard kritikk av Likud-lederens pengebruk i regjerings forhandlingene.

Sent mandag kveld gikk Benjamin Netanyahus koalisjon seirende ut av den første prøven på om den kan få gjennom sakene sine i Knesset.

Alle koalisjonens 61 parlamentarikere møtte opp for å sikre et knapt flertall for et kontroversielt forslag – å midlertidig sette til side loven som begrenser antall ministre i regjeringen til 18.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I forkant av avstemningen tordnet opposisjonspolitikere til venstre og til høyre mot regjeringen og dens pengebruk. I forhandlingene med koalisjonens nisjepartier måtte Netanyahu ut med 18-19 milliarder kroner av skattebetalernes penger. Pengene går i stor grad til tiltak for religiøse og for bosettere – tiltak som den jevne israeler ser lite igjen av.

Milde gaver

Netanyahu kritiseres også av Sionistunionens leder for å ha gitt uspesifiserte bevilgninger på 20 millioner shekel (ca 40 millioner kroner) til hver av parlamentarikerne i partiene Shas, Torah-partiet og Bajit Jehudi.

– Istedenfor en halv milliard shekel ekstra til helsesektoren –20 millioner shekel til hver representant. Istedenfor ni millioner shekel til sikkerhetstiltak ved Gaza –20 millioner til hver representant. Istedenfor flere barnehageassistenter –20 millioner til hver representant, sa Isaac Herzog ifølge ynetnews.com.

Han la til at både han selv og folk flest er målløse over det de er vitne til.

– Dette er gaver parlamentarikerne har mottatt for å sikre at Netanhyahu kan bli værende i statsministerboligen og danne den svakeste regjeringen vi har hatt, sa han.

Sekulær kritikk

Representantene for det sekulære sentrumspartiet Yesh Atid har vært de skarpeste kritikerne av koalisjonen. Partiet var forrige periode i posisjon og førte an i kampen mot særrettigheter for de religiøse og mot svulmende regjeringer. Nå ser de at pengene igjen strømmer ut. For hver minister og viseminister som legges til, må skattebetalerne ut med millioner av kroner til lønn, stab og sikkerhet.

– Innbyggerne i sør ba ikke om en ekstra minister uten portefølje. De ba om sikkerhet og økonomisk støtte, men Likud-regjeringen valgte jobbene sine fremfor folket. Innbyggerne i nord ba ikke om en oppsvulmet regjering. De ba om renere luft, men Likud-regjeringen valgte jobbene sine fremfor folket, sa Yesh Atid-representanten Yaakov Peri ifølge ynetnews.com.

Også representanten Sharon Gal fra ytre høyre-partiet Yisrael Beteinu kritiserte ifølge Haaretz koalisjonen for å komme med få tiltak for vanlige middelklassefolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Arbeiderpartiet

Sionistunionens medleder, Tzipi Livni (fra Hatnuah-partiet) sier, ifølge israelske medier, at det er utelukket at hennes fraksjon noen gang blir med ved en utvidelse av regjeringen.

Fra samarbeidspartneren Arbeiderpartiets representanter har det kommet langt mer ambivalente uttalelser. Sionistunionen har levert inn et forslag om nyvalg, men samtidig har ledende representanter fra Arbeiderparti-fraksjonen nesten forsvart Netanyahus handlemåter i arbeidet med å etablere en regjering.

Søker samling

Professor Tamar Hermann, fra Israel Democracy Institute, sier til Dagen at hun tror Arbeiderpartiets Isaac Herzog kan tenke seg å gå inn i regjeringen, dersom han ikke lykkes med å felle den.

– En nylig spørreundersøkelse viste at hele 75 prosent av velgerne til Arbeiderpartiet foretrekker en stor samlingsregjering. Skulle Herzog velge å gå inn i regjeringen, vet han at flertallet av velgerne hans ikke vil lage bråk, sier hun til Dagen.

Benjamin Netanyahu har sålangt ikke oppnevnt noen utenriksminister, men beholdt denne jobben selv. De fleste tror jobben er reservert til Herzog.

– Netanyahu trenger en ny «Ehud Barak» i utenriksministerstolen. En som kan bedre forholdet til Europa og USA, sier Tamar Hermann.

Ny regjering

Etter at koalisjonen mandag vant den første avstemningen om et utvidelse av regjeringen, erklærte Knesset-president Yuli Edelstein at Benjamin Netanyahu har lykkes med å forme en regjeringsplattform.

Netanyahu har nå en uke på seg til å få alle ministrene sverget inn.

Regjeringen kan tidligst være klar torsdag, etter at Knesset mest sannsynlig i kveld endelig godkjenner regjeringsutvidelsen.

De fleste regner imidlertid med at Netanyahu først vil presentere regjeringen når fristen går ut på mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Obama: IS et resultat av USAs tidligere Midtøsten-politikk
Les også
Støtter Israel – vegrer seg mot politikk
Les også
Israels president besøker Tyskland
Les også
Inntil 1.500 viste solidaritet med jøder og Israel
Les også
Skjør regjering kan bli utvidet med nye ministreIsrael-korrespondenten