Nederlands koalisjonsregjering har etter flere måneder blitt enige om å utvide landets aktiv dødshjelp-lov til å gjelde også barn mellom ett og tolv år. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Nederland vil gjøre aktiv dødshjelp lovlig for barn under tolv år

Eutanasi, eller aktiv dødshjelp, er lov i Nederland for alle personer over tolv år med uhelbredelig sykdom. Nå kan det også bli lov for barn under tolv år.

Ordningen er i dag lovlig for alle over tolv år som kan gi sitt samtykke, samt for babyer under ett år med foreldrenes samtykke.

Denne uken støttet koalisjonsregjeringen et forslag om å utvide loven. Helseminister Hugo de Jonge sier at de nå vil sette i gang med å utforme forskrifter til den nye praksisen.

Nederlands statsminister Mark Rutte. Foto: Olafur Steinar Gestsson, AP, NTB

– Studien viser et behov fra leger og foreldre av barn med uhelbredelig sykdom, barn som opplever håpløse og uutholdelige lidelser og som vil dø i overskuelig framtid, sier helseministeren.

Leger vil ikke straffes

Statsminister Mark Ruttes koalisjonsregjering kom etter hvert til enighet etter flere måneder med uenighet, med spesielt sterk motstand fra kristne partier.

De gjeldende lovene vil ikke ha behov for en formell endring, men den nye ordningen vil innebære at leger vil bli unndratt fra straffeforfølgelse etter å ha utført eutanasi mot lidende barn, sier helseministeren.

Det nederlandske parlamentet vil igjen diskutere temaet på en debatt torsdag, før regjeringen ventes å implementere den nye ordningen i løpet av de kommende månedene.

Første i verden

Nederland og nabolandet Belgia ble i 2002 de første landene i verden som gjorde eutanasi lovlig. I 2014 ble Belgia det første landet i verden som tillot eutanasi for barn, før Nederland deretter fulgte etter kort tid senere.

Aktiv dødshjelp, som er ulovlig her til lands, har vært gjenstand for debatt i mange år.

Flertallet av den norske befolkningen mener Norge bør åpne for aktiv dødshjelp, ifølgeen undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av ABC Nyheter i juni i fjor.

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos forDagbladet i mars samme år, svarte tre av fire at de er positive til å tillate aktiv dødshjelp i Norge.