Arkivbilde av det norske ekteparet May-Britt og Edvard Moser, som er tildelt årets nobelpris i medisin. Foto: Geir Mogen / NTNU / NTB scanpix

Moser-paret har funnet fartscellene våre

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser har funnet cellene i hjernen som registrerer fart.

– Det er et stort framskritt. Dette har vært den manglende puslespillbiten i vår forskning på stedsansen, sier Edvard Moser til Adresseavisen.

Forskerparet fra NTNU mottok i fjor nobelprisen i medisin for sin oppdagelse av celler som utgjør en slags indre GPS i hjernen. Nå har de, sammen med forskerne Emilio Kropff og James Carmichael, også funnet cellene som registrerer hastighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Norsk ektepar fikk nobelpris for indre «GPS»

– Fartscellene er som et slags speedometer. Aktiviteten i cellene øker når hastigheten som rotta beveger seg med, øker. Dette funnet er en vesentlig del av det indre kartet som vi har jobbet med de siste ti årene. Kartet er dynamisk og kan ikke oppdateres uten informasjon om fart. Funnet viser hvordan cellene i posisjoneringssystemet jobber sammen, sier Moser.

Funnet er publisert i det anerkjente tidsskriftet «Nature», og omtales også i andre av de viktigste internasjonale vitenskapstidsskriftene.

Les også
Tid for rot
Les også
Norsk ektepar fikk nobelpris for «indre GPS»
Les også
Malala Yousafzai: Talibans unge utfordrer
Les også
Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen
Les også
Hverdagsheltene
Les også
Menighetsliv over en fiskeburger