HYRDEPAI: En av klassikerne hjemmefra er hyrdepaien. Det er en ovnsrett med en kjøtt og grønnsaksstuing i bunn av formen og potetmos med ost på toppen.

Hverdagsheltene

Det er ikke så altfor vrient å lage et stilig måltid når man har de beste råvarene og massevis av tid tilgjengelig. Men de som imponerer meg mest er de som på utrolig knapp tid, med små ressurser og mye press, klarer å diske opp enkle, gode og næringsrike middager – hver dag. Denne teksten er en hyllest til hverdagsheltene der ute. Slike som min mor.

Det er veldig gøy for en del menn å stikke hodet sitt frem et par ganger i løpet av jula, og selvsagt også i sommerferiens grillsesong. Når disse gourmetkokkene først tar seg god tid og lykkes på kjøkkenet, hagler komplementene. Men nå er det ennå sånn at livet har flest hverdager. Selvsagt skal de få denne spesielle rosen, de som prøver seg så sjelden. Vi vil jo dessuten gi dem et påskudd for å ikke la det gå altfor lang tid til neste gang...

Så godt som alt jeg kan om å drive god husholdning har jeg fra mamma. Hun lagde menylister for hver måned, slik at hun alltid visste at vi fikk varierte middager og nok av mat vi trengte, som for eksempel fisk. Dessuten kunne hun alltid planlegge innkjøpene, slik at hun visste at vi hadde det som trengtes til neste dags meny. Da jeg kom hjem fra skolen, var det bare å se på mammas liste, og kaste på meg forkledet.

Vi var en familie på fem og hadde i lange perioder middagsgjester så godt som daglig. Men på en utrolig måte holdt mamma seg innenfor matbudsjettet på 1500 kroner i måneden. Det er ti kroner per person, per dag – og det er utenom gjestene! Men vi led aldri noen nød.

«Dere har jo restemiddag hver dag,» sa en klassekamerat til meg en gang, og det var ikke så langt fra sannheten. Hel høns var så rimelig på den tida, så det ble en gjenganger hos familien Osland. Da var det helstekt høne på mandag, hønsegryte på tirsdag og kanskje hønsesuppe onsdag.



Hyrdepai

En annen av klassikerne hjemmefra er den såkalte «shepherd`s pie». Det er en ovnsrett med en kjøtt og grønnsaksstuing i bunn av formen, og potetmos med ost på toppen. Retten er perfekt når målet er å få brukt opp rester fra gårsdagens middag. Her er ett forslag til hvordan man kan lage den:

450 gr. kjøtt

1 liter potetmos (2 pk. «posemos»)

1 løk

1 fed hvitløk

1 boks mai

2 gulrøtter

1 boks el. liten pose erter

revet oss på toppen

Worchestershire saus

evt. urter og krydder (spesifisert i teksten under)

2 dl. kjøttbuljongvann

Før du begynner med selve maten setter du på stekeovnen på rundt 190*. Begynn så med å brune kjøttet i en stekepanne. Av navnet på retten forstår vi at det ideelt sett skal være lammekjøtt, men biffkjøtt, eller rett og slett en pakke kjøttdeig, gjør susen. Så fort den er lagt i panna til steking begynner du å grovhakke løk og hvitløk. Få det oppi sammen med kjøttet så fort du er ferdig, før du fortsetter med å kutte gulrøttene i skiver. Når kjøttdeigen er brun skal vi få laget oss en smakfull saus. Et par spiseskjeer med Worcestershire saus, salt, pepper og litt vann er kanskje alt du trenger. Selv bruker jeg en teskje kumin, oregano, rosmarin og buljong i tillegg.

Mens det putrer under lokk noen minutter lager du potetmos. Hvis du har poteter fra gårsdagens middag og moser dem sammen med litt ekte smør og kanskje til og med litt fløte eller melk. og en knivsodd muskatnøtt blir den nok aller best, men posestappe er et lettvint alternativ. Bare pass på at den er bløt nok. Den skal stå en stund i ovnen, må vi huske.

Nå blander du maisen og ertene i kjøttstuingen før du hiver det over i en ildfast form. Potetmosen legges på toppen, helt ut i kanten på formen. Strø litt god ost på toppen og få den inn i ovnen mens du dekker på bordet og tenner stearinlysene. Retten er ferdig når osten på toppen begynner å bli brun, noe som tar ca. 20 minutter. Hvis du er kjapp, klarer du å ha denne middagen til 4-5 personer klar på en halvtime.

Lykke til!

MAT OG GJESTFRIHET

Per Filip Osland

Hobbykokk