Fiskeburger er sunt og godt. I kombinasjon med oppbyggelig prat smaker den enda bedre.

Menighetsliv over en fiskeburger 

Er det en sammenheng mellom menighetsliv og en god fiskeburger? Ja, absolutt.

Gjør vi av og til menighetsliv litt for komplisert? Jesus la hele livet sitt fram for Gud og gjorde det til en gudstjeneste for Ham, ganske enkelt. Han brukte de anledningene som allerede var i livet hans til å tjene Faderen.

Mange av disse naturlige anledningene var rundt et matbord, som da Jesus kaller Matteus og blir invitert med hjem til ham og får sitte til bords med dem For å gjøre det lettere å invitere noen hjem på et godt måltid, vil jeg dele en enkel oppskrift med deg som ikke krever mye planlegging og innkjøp. Personlig tror jeg at hjemmet kommer til å være en av de viktigste plassene for menighetsliv i fremtiden.

Forleden hadde jeg en lengre samtale med en kamerat, mens jeg hjalp til med maling i huset hans. Underveis i samtalen fikk Guds Ord flyte rikelig imellom oss, og resultatet var at vi begge ble oppbygd og istandsatt til å tjene Herren.

Jesus brukte hjemmet i stor grad. Han underviste sine nærmeste disipler hjemme, møtte folks behov  og underviste store folkemengder ut fra et hjem Dette forteller meg noe om fokuset til Jesus, som jeg har lyst til å lære av.

Her har du i alle fall en god og sunn oppskrift på fiskeburgere som du kan servere neste gang du griller med familien, eller du kan bruke den som en helt vanlig middag hvis grillsesongen er over der du bor.



Grove burgerbrød med solsikkekjerner

(Holder til ca. 20 store burgerbrød)

600g siktet hvetemel

300g sammalt rug, grovmalt

200g sammalt hvete, finmalt

300g sammalt hvete, grovmalt

100g havregryn

9g tørrgjær

1,5ss salt

1l vann

2 dl olivenolje (Har tidligere anbefalt greske oljer og jeg fortsetter med det: Kalamata eller Platon)

Solsikkekjerner



Fremgangsmåte:

Bland sammen alt det tørre i en eltemaskin eller for hånd. Tilsett lunket vann og olje. Hvis du vil kan du ta kaldt vann og la deigen modne (forheve) ekstra lenge for å få bedre smak, men deigen bør i alle fall stå en time for å modne.

Trykk ut deigen til flate «lefser» på ca. 1cm. Bruk gjerne litt olivenolje når du baker ut istedenfor mel. Legg den ene siden av burgerbrødet nedi solsikkekjernene slik at siden blir helt dekt. Legg på stekebrett.

La brødene heve til dobbel størrelse (Ca. 0,5 – 1,5 timer avhengig av temperatur i deigen og i lufta) og stek på 200 ¡C i ca. 20 min.

Jeg lager ofte litt flere burgerbrød enn jeg trenger når jeg først lager. Da kan jeg fryse de ned og ha til neste gang burgere er på menyen.



Fiskeburgere

Oppskrift til 4 personer:

625g frossen eller fersk seifilet

1\2 ss salt

2 egg

2 ss potetmel

1/2 kinesisk hvitløk (de med kun ett fedd)

2 kepa løk (vanlig gul løk)

Litt purreløk

Nymalt pepper

Tilbehør:

1\4 isbergsalat

2 gode tomater

1\4 agurk

Små lettdampede brokkolibuketter av 1\4 brokkoli

Tzatsiki eller annen dressing



Fremgangsmåte:

Kutt kepa løken opp i små biter, lettstek i olje og avkjøl. Hakk opp seifilet i en hurtighakker (maskin som finhakker og moser kjøtt el. fisk), eller mal den i en kvern. Tilsett salt og bland sammen til fiskefarsen blir litt seig. Bland inn egg, potetmel, finhakket hvitløk, purreløk, den avkjølte stekte løken og nymalt pepper. Hvis du bruker fersk fisk kan du godt spe på med litt melk. Frossen fisk har høyere vanninnhold og tar ikke imot så mye mer væske.

Stek burgerne i panna i litt olje eller margarin. Form de til burgere. Avkjøl hvis du skal ha de på grillen seinere, hvis ikke så er du klar til å spise nå!

Griller du, er det bare å varme burgerne på grillen sammen med burgerbrødene til de får litt farge og la gjestene komponere sine egne burgere.

Ole Edvart Molteberg

Hobbykokk