Tid for rot

Høsten har kommet! Med høsten kommer regnet, mørket, kulden, vinden og fallende blader i et spekter av farger.

På matfronten er høsten en fantastisk tid her i Norge. Lam, poteter, epler, sopp, løk- og rotgrønnsaker. Det er en nydelig tid for rot.

Da vi flyttet i sommer, fikk vi en fantastisk gave fra noen av våre beste venner på plassen vi bodde. De hadde funnet produkt som vi ville måtte bruke mye, slik at vi alltid ble minnet på dem og deres gode vennskap. Blant annet var det i denne pakken noen potetskrubbehansker som er helt geniale. Når man har på seg disse, trenger man knapt å tenke på å skrubbe grønnsakene. Man gnir dem bare litt i hanskene mens de skylles i vasken, så er de rene og klare til bruk på et blunk. Det er heller ikke tvil om at denne gaven har utført sin oppgave i å minne oss om våre gode venner på Vestlandet, siden vi er helt ville etter ferske, norske høstgrønnsaker for tiden.

Det er mange som har fått med seg at man burde la være å skrelle grønnsakene for å bevare alle de helsebringende vitaminene som er trygt plassert i- og rett under skallet. Men ikke alle småbarn synes dette er så livsviktig. »n måte du kan sørge for at hele familien får i seg de nødvendige næringsstoffene på naturlig måte, uten at de plages av skallet, er å lage deilige moser og pureer. For sånne som oss, som har spedbarn som er i ferd med å få prøve litt fast føde, er grønnsaksmoser og pureer spesielt bra. Vi tar bare noen skjeer med kokte grønnsaker til sides før krydder og løk tilsettes, moser dem sammen og vips så kan minstemann få spise (nesten) den samme maten som oss andre. (Husk at både salt og kumelk skal man være forsiktig med å gi til barn under ett år.)

En annen god ting med denne sunne og enkle retten, er gleden av å la barna få skjære ut fisker og andre sjøvesener av grønnsaker, som passer i «akvariet». Siden tallerkenen deres ser mer ut som havets bunn enn en grønnsaksrett, vil kanskje barna til og med spise noen  persilleblader eller andre «sjøplanter». Når sjømonsteret setter i gang, kan det gå litt voldelig for seg, så da trengs det kanskje litt ketchup også. Man skal ikke leke med maten, har vi lært, men hvis det kan skape skikkelig glede og matlyst på sunn mat, så er det kanskje greit med litt lek likevel.

Nå har jeg ikke fått mange negative tilbakemeldinger på matspalten min, men èn har jeg fått. Min flotte filleonkel, Odd, har latt seg irritere av at jeg putter inn hvitløk i alle oppskrifter. Det er helt unødvendig, synes han. Men hvitløken ikke bare smaker godt, den er jo et av verdens aller mest kjente sunnhetsskapende produkter. Hvitløken er så full av vitaminer og andre viktige næringsstoffer (som blant annet jern, fosfor, kalsium og magnesium)at mange bruker den mer som medisin enn for smakens skyld. Så, for at onkel Odd skal få noe å sette fingeren på også denne gangen, spiser vi litt hvitløk denne uka også.

Nå er det ikke slik at jeg skal påstå at en norsk grønnsak er «roten» til alt godt, det er selvsagt mange steg man kan ta for å ha et sunt og godt kosthold. Men hvis det er slik at en frisk ånd trives best i en sunn kropp, så har vi et ansvar for å ta godt vare på oss selv. Da må vi finne tilbake til «røttene». Både de herlige friske, norske rotgrønnsakene nå om høsten, men aller mest de himmelske røttene våre som vi finner i Guds ord. Da vil vi ha en fruktbar høst, også i det åndelige.



Sjømonster med rotmos

Rotgrønnsaker er både på sitt beste smaksmessig og næringsmessig akkurat nå om høsten. De er fulle av vitaminer, fiber og antioksidanter.

Å lage hjemmelaget mos, trenger ikke å ta mange minutter. Jeg pleier å sette på kjelen med vann allerede før jeg har begynt å skjære opp grønnsakene. Når vannet etter hvert begynner å koke, blir bitene bare mindre og mindre, så de trenger mindre koketid. Det gjør ingenting om noe er litt mye kokt, mens andre biter beholder litt tyggemotstand.

For å lage «sjømonstre», lager du noen lange snitt i middagspølser før du hiver dem i en varm panne med litt smør eller olje i. Nå får man tak i både magre pølser, kyllingpølser, fiskepølser og andre sunne typer pølser som en variasjon til de tradisjonelle. Det er mange måter å lage sjømonstre på. Bruk fantasien, så finner kanskje du noe unikt som barna dine kommer til å elske!



Potet- og rotmos

5 poteter

5 gulrøtter

1 liten kålrot

1 persillerot

1/4 sellerirot

2 cm ingefærrot

1 fedd hvitløk

1 ts muskattnøtt

salt og pepper

2 ss smør

2 dl fløte



1) Skyll/vask potetene, gulrøttene, ingefæren og selleriroten under rennende vann. Kålroten har såpass tjukt skall at jeg pleier å skrelle denne med en kniv.

2) Skjær grønnsakene i terninger og kok i dem i 5-6 minutter, avhengig av hvor store bitene dine er. Ta en gaffel og prøv et par biter før du tar dem av plata.

3) Hell av vannet og ha oppi smøret, fløten og krydderet. Vannet kan brukes i sausen, hvis du vil ha det ved siden av. Det blir både mer smakfullt og du tar vare på flere næringsstoffer.

4) Bruk en stavmikser til å mose det passelig fint. Selv liker vi best at det er litt biter igjen i mosen. Til andre retter lager vi kanskje purè, men til en slik hverdagsmiddag trives vi med å måtte tygge litt.

Så enkelt er det! Lykke til – og ha en fruktbar høst!

Per Filip Osland

hobbykokk