LETEAKSJON: Menn jobber febrilsk for å redde en ung jente som er begravd i ruinene av et hus i Les Cayes etter et jordskjelv i Haiti. Foto: Duples Plymouth / AP / NTB

Minst 304 døde hittil etter jordskjelv i Haiti

Dødstallet etter det kraftige jordskjelvet i Haiti har steget til 304, opplyser myndighetene i landet.

Skjelvet hadde en styrke på 7,2, ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS, og episenteret var like sør for byen Petit Trou de Nippes, 125 kilometer vest for hovedstaden Port-au-Prince.

Det er allerede meldt om store materielle skader på den tett befolkede halvøya sørvest i Haiti der Petit Trou de Nippes befinner seg, ifølge bilder som er lastet opp av lokale vitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Begravelsen til Haitis president preget av uro

Statsminister Ariel Henry sier at flere byer er lagt i grus, og at nødhjelp sendes til de berørte områdene. Han erklærte samtidig unntakstilstand i en måned.

Tidligere lørdag opplyste sivilforsvaret i Haiti at minst 227 var omkommet i jordskjelvet, en oppjustering fra 29 som først ble meldt.

Fulle sykehus

Et ukjent antall mennesker er skadd eller savnet.

– Det viktigste nå er å redde så mange som mulig fra ruinene. Vi har forstått det slik at lokale sykehus, særlig det i Les Cayes, er fulle med skadde personer, sier han.

– Mange boliger er ødelagt, folk er døde, og noen er lagt inn på sykehus. Alle er ute i gata nå, og rystelsene fortsetter, forteller Christella Saint Hillaire som bor nær episenteret.

Mange boliger er ødelagt, folk er døde, og noen er lagt inn på sykehus. Alle er ute i gata nå, og rystelsene fortsetter.
Christella Saint Hillaire, innbygger i Les Cayes

Blant annet har en skole og en kirke der det var gudstjeneste, kollapset, og bilder fra byen Les Cayes like sør for episenteret viser sammenraste hus, blant dem et stort hotell, der et medlem av nasjonalforsamlingen og tidligere ordfører, Gabriel Forune, døde.

Kunne merkes i nabolandene

Jordskjelvet varte lenge og kunne kjennes over hele landet og i nabolandet Den dominikanske republikk, og det var mange etterskjelv. Også på østspissen av Cuba og på Jamaica kunne skjelvet merkes.

RASERT KIRKE: En kirke ligger i ruiner i Les Cayes etter jordskjelvet som rammet Haiti lørdag.

Tsunamivarselet som ble sendt ut av USGS, ble kort tid etter avblåst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Port-au-Prince rømte folk ut i gatene av frykt for at husene kunne rase sammen da skjelvet skjedde klokka halv ni om morgenen. Men hovedstaden ser ut til å ha sluppet fra det uten større skader.

USAs president Joe Biden godkjente umiddelbar nødhjelp og utnevnte USAid-sjef Samantha Power til innsatsansvarlig. En rekke land, blant dem Argentina og Chile sender humanitær hjelp.

Røde Kors trår til

Norges Røde Kors vurderer nå skadene og forbereder hjelp til det hardt rammede landet. De er klare til å bistå ved behov, sier seniorrådgiver Morten Tønnessen-Krokan.

Lennart Eriksson i den svenske organisasjonen i Hoppets stjerna sier at store deler av landet er hardt rammet.

USGS melder at mange mennesker, kanskje tusener, kan ha mistet livet i de fattige og uveisomme fjellområdene i landet, og at det er sannsynlig med store ødeleggelser.

Krise på krise

Haiti er det fattigste landet på den vestige halvkule og rammes jevnlig av den ene krisen etter den andre, for tiden blant annet politisk krise, manglende matsikkerhet og koronapandemien.

Les også
To mistenkte pågrepet og fire skutt etter attentatet mot Haitis president

Allerede mandag eller tirsdag ventes den tropiske stormen Grace innover landet. I tillegg sier den katolske presten Fredy Elie at adgangen til jordskjelvområdet hindres av kriminelle gjenger som kontrollerer veiene.

– Det er på tide å få åpnet veiene for dem som kommer med hjelp. Folk trenger hjelp fra oss alle, sier Elie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Haiti sliter også ennå etter det voldsomme jordskjelvet for elleve år siden som kostet anslagsvis 200.000 mennesker livet, og det er stor politisk uro etter drapet på presidenten for en måned siden.