Folk har samlet seg ved en utbrent stridsvogn i den jemenittiske havnebyen Aden mandag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Mange drept i bombing av flyktningleir i Jemen

Om lag 40 mennesker er drept og 200 såret i et luftangrep mot en leir for internt fordrevne i Jemen, opplyser Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Angrepet mandag rammet Al-Mazrak-leiren, som ligger i Hajja-provinsen nordvest i Jemen, ikke langt fra grensen til Saudi-Arabia.

Ifølge IOM er tilstanden alvorlig for mange av de sårede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En hjelpearbeider har opplyst at angrepet rammet en lastebil full av soldater fra Houthi-militsen. Ni av leirens innbyggere, to vakter og et ukjent antall opprørere ble drept, opplyser kilden.

Jemens statlige nyhetsbyrå Saba, som nå er under Houthi-militsens kontroll, melder at det er kvinner og barn blant de drepte.

Luftvernskyts

Om lag 5.000 mennesker bor i leiren, blant dem er også mange østafrikanske flyktninger. Ifølge lokale tjenestemenn er det mistanke om at Houthi-militsen har flyttet luftvernskyts til området der leiren ligger.

Jemens internasjonalt anerkjente utenriksminister, Riyadh Yaseen, som nå befinner seg i Saudi-Arabia, legger skylden på militsen.

– Eksplosjonen skyldtes et artilleriangrep, og styrker fra den saudi-ledede koalisjonen var ikke involvert, framholder Yaseen.

Kamper i Aden

Samtidig meldes det om svært vanskelige forhold for sivilbefolkningen i havnebyen Aden sør i landet. Den er nå omringet av Houthi-militsen, og det pågår harde kamper mellom militsen og styrker som støtter landets president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Militsen har rykket inn i flere forsteder nordøst i byen til tross for fem dager med saudi-ledede flyangrep.

– Situasjonen i byen er svært dårlig. Det ligger over 60 døde mennesker og 401 sårede på sykehusene som følge av kampene de to siste dagene, sier en lokal tjenestemann til det tyske nyhetsbyrået DPA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han opplyser at tilstanden er kritisk for 40 av de sårede, og at de trenger behandling i utlandet.

– Pakistan sier ja

Saudi-Arabia har fått med seg åtte andre sunniarabiske land på militæroperasjonen, som har som mål å stanse Houthi-militsens maktovertakelse i hele landet.

Det sunnimuslimske kongedømmet frykter økt iransk innflytelse i regionen hvis houthiene overtar hele makten i Jemen.

Også Pakistan har besluttet å bidra med soldater, opplyste en tjenestemann i den pakistanske regjeringen mandag. Opplysningene er ennå ikke bekreftet fra offisielt hold.

Fra før av har flere Golf-stater, Sudan, Egypt og Marokko sluttet seg til operasjonen, som skal sikre at Jemens internasjonalt anerkjente president kan komme tilbake til makten.

Flyangrep mot Sana

Houthi-militsen har allerede kontroll over hovedstaden Sana, og natt til mandag ble det meldt om en rekke luftangrep mot byen.

Innbyggere forteller at nattens angrep var rettet mot diplomatkvarteret i byen. Søndag ble både flyplassen og en base for Houthi-militsens soldater bombet.

Hadi har oppfordret Saudi-Arabia og de andre arabiske landene til å fortsette offensiven til Houthi-militsen er nedkjempet. Han kaller opprørerne «Irans marionetter». (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Saudi-Arabia til krig mot Houthi-militsen i Jemen
Les også
Iran og stormaktene samlet til intens innspurt
Les også
CIAs dronesjef har fått sparken
Les også
Egypt deltar i intervensjonen i Jemen