SVERIGE: Magdalena Andersson (S) ber om å bli avløst som statsminister i Sverige, bare timer etter at Riksdagen utnevnte henne. Foto: Erik Simander / TT / NTB

Magdalena Andersson går av som statsminister i Sverige

Sveriges første kvinnelige statsminister Magdalena Andersson går av, få timer etter at hun ble valgt av Riksdagen.

– Jeg har full forståelse for at dette framstår som veldig rotete, sa Andersson da hun sent onsdag ettermiddag møtte pressen.

Bakgrunnen for den dramatiske avgangen var at Socialdemokraternas koalisjonspartner Miljöpartiet forlot mindretallsregjeringen. Det skjedde kort tid etter at Riksdagen stemte ned den nye regjeringens budsjett – samme dag som Andersson ble godkjent som ny statsminister.

I stedet godkjente Riksdagen budsjettforslaget fra opposisjonspartiene Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD).

Miljöpartiet gjorde det klart at de ikke vil ikke styre videre på et budsjett framforhandlet med Sverigedemokraterna og forlot derfor regjeringskoalisjonen.

Konstitusjonell praksis

Andersson opplyste deretter at hun hadde bedt Riksdagens leder, talmannen, om å frita henne fra oppgaven som statsminister.

Hun understreket imidlertid at hun er villig til å vende tilbake som leder for sosialdemokratisk mindretallsregjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I henhold til konstitusjonell praksis så bør en koalisjonsregjering gå av når ett av partiene forlater den, sa Andersson på en pressekonferanse.

– Jeg vil ikke lede en regjering som det stilles spørsmål ved legitimiteten til, la hun til.

Godkjent

Talmannen Andreas Norlén opplyste kort tid etter at han hadde mottatt og godkjent Anderssons avskjedssøknad.

Planen var at Anderssons regjering formelt skulle tiltre fredag. Norlén skal nå kontakte partilederne for å diskutere situasjonen og har varslet en orientering om veien videre torsdag.

Inntil en slik regjering ser dagens lys, vil tidligere statsminister Stefan Löfven fungere som midlertidig statsminister.

Ifølge Andersson ønsker Miljöpartiet fortsatt at hun skal lede landets neste regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men jeg har full forståelse for at dette framstår som veldig rotete, sa hun onsdag.

Knapp margin

Tidligere onsdag ble Anderssons godkjent som Sveriges 34. statsminister med knappest mulig margin etter at Vänsterpartiet gikk med på å gi passiv støtte til henne i bytte mot at minstepensjonen ble økt med 1.000 kroner i måneden.

Centerpartiets leder Annie Lööf hevdet da at Vänsterpartiet hadde fått for mye innflytelse og nektet derfor å støtte regjeringens statsbudsjett.