Lysbakken vil hjelpe ideelle rusaktører

SV klarte ikke å gi ideelle rusinstitusjoner langsiktige avtaler da de var i regjering. Nå prøver de å få gjennomslag i Stortinget. - Demonstrasjon av maktesløshet, mener KrF.

Onsdag la Audun Lysbakken og Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti fram et forslag for Stortinget om «trygg rusomsorg gjennom langsiktige avtaler med ideelle aktører».

- Vi ber regjeringen om å instruere helseforetakene om å stoppe anbudskonkurransene i rusomsorgen til fordel for langsiktige avtaler med ideelle aktører, sier partileder Audun Lysbakken til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han vil at det samme skal skje innen rusomsorgen som da barnevernet ble statlig.

- Vi vil avslutte praksisen med stadige anbudskonkurranser. I stedet vil vi gi ideelle aktører langsiktige avtaler, som sikrer en trygg drift, sier partilederen.

- Ideelle taper mest

Han understreker at den rødgrønne regjeringen har bedt helseforetakene om gi ideelle langsiktige avtaler.

- De ble ikke instruert om det. Nå er det bare Helse Sørøst som har gjennomført dette. Vi mener at det må gjennomføres overalt. Det gir større trygghet for de som skal til behandling, og det bygger et stabilt og trygt fagmiljø. Det er eneste måten for å over tid sørge for et sterkt ideelt innslag i velferdsstaten, sier Lysbakken.

Han mener at ideelle aktører har mest å tape på økt konkurranse i helsesektoren, slik den nye regjeringen har varslet, ved at de blir utkonkurrert av de kommersielle aktørene.

- Jeg tenker da på alle ideelle aktører som driver non-profit, både religiøse og ikke-religiøse. Den felles idealistiske tilnærmingen deres er at de har andre motiver enn å tjene penger, og det er vi i SV sterkt for.

- Betyr dette at SV også vil kjempe for Evangeliesenteret?

- Vi vil at også kristne aktører skal få langsiktige avtaler, i stedet for å bli utsatt for jevnlig konkurranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette forslaget gjelder imidlertid ikke Evangeliesenteret, men aktører som er med i anbudsrunder innen spesialisthelsetjenesten. Evangeliesenteret retter seg inn mot kommunale tiltak. I august skrev Dagen at motivasjonstilbudet ved rusinstitusjonen P22 i Oslo årlig står i fare for å bli nedlagt, på grunn av kortsiktig avtale med kommunen.

- Dette forslaget gjelder for helseforetakene, men SV jobber for samme prinsippet også på kommunalt nivå, forsikrer Lysbakken.

- Hvorfor foreslo dere ikke dette mens dere var i regjering?

- SV hadde ikke helseministeren. Vi jobbet for at den rødgrønne regjeringen skulle gjøre dette, men kom ikke helt i mål, sier han.

Lysbakken viser til at partiet fikk tilsvarende ordning gjennom for det statlige barnevernet.

KrF avfeier forslag

KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen avfeide onsdag forslaget under stortingsdebatten om trontalen og regjeringserklæringen i går.

- Det er en demonstrasjon av maktesløshet når SVs parlamentariske leder fremmer et privat forslag for å gi langsiktig avtale for rusinstitusjoner. En uke etter at man har gått ut av regjeringen finner man det opportunt å fremme et slikt forslag, det er å bevise egen maktesløshet i regjering, tordnet Syversen.

Lysbakken mener at utspillet viser en «merkelig holdning» fra KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- KrF bør tvert i mot anerkjenner at SV gikk i spissen for å beskytte ideelle aktører innen barnevernet, og at vi hele tiden har vært åpen om dette i rusomsorgen. KrF burde juble for sjansen til å få flertall for dette, sier Lysbakken.

Han er kritisk til at KrF støtter en regjering som er for konkurranse på alle områder.

- Høyre og Frp er den store trusselen mot de ideelle aktørene. KrF må samarbeide med oss i slike saker, sier Lysbakken.

DAGEN

Slik organiseres rusbehandling

Kommunens rusomsorg og fastleger kan henvise til rusbehandling.

Rusmisbrukere har pasientrettigheter og henvises til spesialisthelsetjenesten for behandling.

Private institusjoner som har avtale med helseforetak faller inn under spesialisthelsetjenesten.

Private institusjoner uten avtale med helseforetak faller inn under omsorgsinstitusjoner.

Kommuner kan stille kommunal garanti for opphold ved omsorgsinstitusjonene.

Les også
Rusforsker ber ungdom slappe av og drikke litt
Les også
- Rusreform ødelegger for ideell rusomsorgStiftelsen P22Slik organiseres rusbehandling
Les også
Massiv støtte til ruspolitikken
Les også
- Evangeliet er behandlingen