Politiets krimteknikere jobber ved lastebilen hvor flere titalls migranter ble funnet døde utenfor Parndorf i Østerrike. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix

Lastebilsjåfør kan ha stukket av da migrantene døde

Politiet frykter at gjerningsmennene allerede har forlatt landet etter at flere titalls migranter ble funnet døde i en lastebil i Østerrike.

Et grusomt syn møtte politimennene som undersøkte den etterlatte lastebilen, som sto parkert ved en motorvei nær grensen til Ungarn, torsdag morgen. Inne i lastebilen lå døde migranter stablet oppå hverandre, og politiet kunne ikke fastslå hvor mange de var og om det var barn blant dem.

– Det var minst 20, men det kan hende det var så mange som 40 eller 50, sier polititalsmann Hans Peter Doskozil, som sier et endelig tall ikke kan ventes før fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi kan gå ut fra at dødsfallene skjedde for halvannen til to dager siden, sier Doskozil, som understreker at mye tyder på at personene allerede var døde da lastebilen kjørte inn i Østerrike, og at sjåføren og andre eventuelle gjerningsmenn trolig har forlatt landet.

Kan ha blitt kvalt

Oksygenmangel var trolig årsaken til at migrantene døde, skriver avisa Krone. Dette er så langt ikke bekreftet av politiet.

Lastebilen hadde ungarske registreringsskilter, og politiet i Ungarn deltar i etterforskningen.

Østerriksk politi har opplyst til ungarske myndigheter at føreren av lastebilen var rumensk, ifølge en talsmann for landets statsminister. Bilder av kjøretøyet viser at det er merket med logoen til et slovakisk næringsmiddelselskap.

Merkel er rystet

Etterforskningen av funnet av de døde migrantene ved Parndorf pågikk samtidig som Tysklands statsminister Angela Merkel deltok på et møte om flyktningkrisen i EU i Østerrikes hovedstad Wien.

– Vi er naturligvis alle rystet over denne forferdelige nyheten, sa Merkel på en pressekonferanse etter møtet.

– Dette minner oss på at vi raskt må takle innvandringsspørsmålet i god europeisk ånd, la hun til.

Flere hendelser

Flere ganger i løpet av sommeren er det blitt oppdaget migranter skjult i lastebiler i Østerrike. Tidligere i august ble 85 personer funnet innelåst og forlatt i et kjøretøy på motorveien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flyktningene, blant dem en gravid kvinne, ble da tvunget til å lage hull i veggene på lastebilen for å kunne puste, og flere av dem var i så dårlig form at de måtte fraktes til sykehus, ifølge den østerrikske kringkasteren ORF.

Båt sank utenfor Libya

Et svært høyt antall flyktninger og migranter har kommet til Europa i år, og flere hundre tusen har krysset Middelhavet på vei til Hellas og Italia. Over 2.300 mennesker har omkommet i forsøket på å ta seg over havet i skrøpelige farkoster.

Torsdag sank en båt med migranter utenfor byen Zuwara i Libya. Flere hundre skal ha vært om bord, ifølge libysk sikkerhetspersonell. Omtrent 100 av dem ble reddet.

De døde migrantene ble funnet i en lastebil ved en motorvei utenfor Parndorf i Østerrike. Foto: Heinz-Peter Bader / Reuters / NTB scanpix
Les også
50 migranter funnet døde i lastebil i Østerrike
Les også
Norge gir Hellas 50 millioner kroner i flyktningstøtte
Les også
Ungarn vurderer å beskytte grensene militært mot flyktninger
Les også
Tyskland stanser Dublin-retur av syrere
Les også
Britene slår hardere ned på ulovlige innvandrere