STÅR FAST: Statsminister Benjamin Netanyahu har ingen planer om å trekke seg fra å tale til den amerikanske Kongressen 3. mars. Det gjorde han klart på et valgmøte for Likud-partiet i Tel Aviv mandag (bildet). Det hvite hus og de fleste demokratiske representantene i Kongressen sier de ikke vil være til stede på møtet.

Kritiserer Netanyahu for Kongress-tale

Uansett anklager fra israelske og amerikanske politikere har Benjamin Netanyahu bestemt seg: Han vil tale til Kongressen i USA om atomtrusselen fra Iran.

Den israelske statsministeren møter kraftig motbør for planen om å tale til den amerikanske Kongressen 3. mars.

Kritikken kommer både fra demokratisk hold i USA og fra ivrige opposisjonspolitikere i Israel, som bruker kontroversen for alt den er verdt til å score poeng i den pågående valgkampen.

Under sin valgkamptale for Likud-partiet mandag sa Benjamin Netanyahu at han ikke har planer om å trekke seg fra talen til Kongressen. Hans viktigste anliggende er atomtrusselen fra Iran.

Spark fra Netanyahu

– Mens noen er opptatt av protokoll og politikk, er vi i ferd med å få en dårlig avtale med Iran i München som vil sette Israels sikkerhet i fare, sa Netanyahu i følge avisen Haaretz.

Det var et tydelig hint til Det hvite hus som har reagert negativt på at den republikanske ordføreren i Kongressen, John Boehner, har invitert Netanyahu til å tale uten å konferere med Det hvite hus, noe som er brudd på protokollen.

Nå har visepresident Joe Biden annonsert at han ikke vil være til stedet når Netanyahu taler til den samlede sesjonen i Kongressen i neste måned, en uvanlig oppførsel fra Biden, som alltid er til stede når en utenlandsk statsleder taler til de folkevalgte. Bidens rådgivere har antydet at han er på reise utenlands denne dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Herzog kritiserer

Både Joe Biden og utenriksminister John Kerry lyttet til leder for Sionistunionen, Isaac Herzog, under sikkerhetskonferansen i München lørdag. Der gikk Herzog til frontalangrep på Netanyahu for å ha takket ja til invitasjonen fra den amerikanske kongressen.

– Det er et strategisk feilgrep. Jeg ville aldri gjøre noe slikt som statsminister. Jeg er ikke her for å kritisere min statsminister, jeg har til hensikt å erstatte ham ved valget, sa Herzog.

Han viste til sin far, Chaim Herzog, Israels sjette president, og hevdet hans familie hadde pleiet kontakt med 13 amerikanske presidenter.

– Som ledere må vi sette vårt eget lands og innbyggeres interesser i første rekke og ikke ta hensyn til om vi overlever selv, sa Herzog i München.

– Uansvarlig

Netanyahu har reagert kraftig på uttalelsene.

– Dette er uansvarlig oppførsel, han har krysset alle røde linjer, heter det i en reaksjon fra Likud-partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likud anklager Herzog for å fremme sine egne interesser ved å kritisere Netanyahu i et internasjonalt forum og dermed svekke Israels stilling i forhandlingene om Irans atomprogram, skriver Jerusalem Post.

Herzogs partifelle, Shelly Jakimovitsj i Sionistunionen, har svart med å si at møtet mellom Herzog og Biden i München viser at «når Herzog taler, lytter verden».

Skader Israel

Leder for partiet Jesh Atid, Jair Lapid, hevder Netanyahu påfører det strategiske forholdet mellom Israel og USA alvorlige skader.

– Først klarer Bibbi å kollidere med Det hvite hus, og nå gjør han det samme med halve Kongressen. Det er et politisk stunt som han gjør bare for å få noen flere stemmer i valget, sier Lapid.

Betydelig uenighet

Samtidig med Netanyahus tale mandag kveld, møttes president Barack Obama og den tyske kansleren Angela Merkel i Washington. På spørsmål om forholdet til Netanyahu svarte Obama at han ikke var flau over forholdet, men at det er betydelig uenighet når det gjelder sanksjoner mot Iran.

– Det er ikke lurt å forsure forhandlingene med Iran med nye sanksjoner en måned eller to før de skal fullføres. Hvorfor slikt hastverk? Hvis ikke da ditt syn er at det er umulig å få til en avtale med Iran, noe jeg ikke er enig med. Som president i USA må jeg også vurdere hva konsekvensene er dersom det ikke blir noen diplomatisk løsning, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Netanyahus tale

Tale til samlet sesjon i Kongressen 3. mars.

Invitert av ordfører i Kongressen, republikaneren John Boehner.

Det hvite hus ikke informert, holder seg borte.

Netanyahu vil advare mot atomtrusselen fra Iran.

Kritiseres i Israel for å skade forholdet til USA.

Les også
Löfven: – Kan ha godt forhold til både Israel og Palestina
Les også
Palestinerne innfører boikott av israelske varer
Les også
Midtøsten-kvartetten ber om nye samtaler
Les også
Iran: – Ingen vits i å forlenge atomsamtaler
Les også
Biden uteblir fra Netanyahus tale i Kongressen