HOLDER APPELL: Fungerende Oslo-biskop Anne May Grasaas representerer Den norske kirke under demonstrasjonen mandag.

Kristne og muslimer sammen mot volden

Hovedparolen er «Ikke i islams navn» i demonstrasjonsmarsjen fra Grønland til Stortinget i ettermiddag.

– Vi oppfordrer alle organisasjoner, menigheter, moskeer, absolutt alle, til å støtte denne demonstrasjonen. Ta kontakt hvis din organisasjon eller menighet vil tilslutte seg! heter det i innbydelsen til demonstrasjonen som finner sted i ettermiddag.

Den oppfordringen har mange tatt imot, ikke bare muslimer, men også kristne og folk uten noen religiøs tilknytning. Alle partilederne har også meldt fra om at de stiller i demonstrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Marsjen, som går fra Grønland til Stortinget, blir dermed en demonstrasjon ikke bare mot ekstrem vold i Irak og Syria, men også av hvor bred og mangfoldig fronten er mot volden fra Den islamske stat (IS) i det norske offentlige rom.

På en liste som neppe blir komplett før marsjen omtrent er i gang, er ikke minst muslimske organisasjoner og moskeer bredt representert, men også et mangfold av kristne og humanitære aktører.

Les også: – Demonstrasjonen mot IS er et historisk vendepunkt

Den norske kirke

På lista står både Den norske kirke og Norges Kristne Råd. Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, er utenlands, og i hennes fravær skal fungerende Oslo-biskop Anne-May Grasaas holde appell på vegne av både Den norske kirke og Norges Kristne Råd.

I tillegg vil Einar Tjelle, som er assisterende generalsekretær for Mellomkirkelig råd, være tilstede. Den norske kirke oppfordrer dessuten alle sine menigheter i Oslo om å stille.

– Vi er takknemlig for initiativet fra norske muslimer til denne markeringen. Som kristne sier vi også nei til terror og ekstremisme og ja til menneskets verd og friheten til å kunne tenke og tro som man selv vil. Ingen skal kunne krenke et annet menneskes liv i Guds navn, sier fungerende biskop Grasaas i en pressemelding.

Les Lars Akerhaugs analyse: Lojale mot islamistene

Muslimer på banen

Bak marsjen står enkeltpersonene Thee Yezen Al Obaide, pedagogikkstudent fra Vest-Agder, og Venstre-politikeren Yousuf Gilani fra Drammen. Obaide hevet stemmen på Facebook og fikk så et ras av henvendelser fra folk som ville slutte seg til. Slik kom mandagens mars i stand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil sende et signal om at norske muslimer er på banen. Vi er lei av at ISIL og Profetens Ummah dominerer debatten. Vi finner oss rett og slett ikke i det, sier studenten Obaide til Dagsavisen.

– Vi må ikke la Profetens Ummah slippe unna med å misbruke islam til å så det hatske budskapet sitt gang på gang, sier Gilani til samme avis.

Les også: Frp vil utrede om de kan ta statsborgerskapet fra norske borgere som reiser ut for å krige - Arbeiderpartiet er skeptiske

Les også
Partiledere marsjerer mot IS-volden
Les også
– Demonstrasjonen mot IS er et historisk vendepunkt
Les også
Lojale mot islamistene
Les også
IS og oss
Les også
Ubaydullah Hussain reagerer på demonstrasjon