Partileder Knut Arild Hareide under Kristelig Folkepartis oppsummerende pressekonferanse torsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

KrF meget fornøyd med egen posisjon

Kristelig Folkeparti-leder Knut Arild Hareide sier partiet sjelden har følt seg så i vinden som nå.

– Vi har posisjonert oss særdeles gunstig og har fått et politisk gjennomslag som er langt større enn vår oppslutning på 5,6 prosent skulle tilsi, fastslo en smørblid Hareide, da han torsdag oppsummerte KrFs åtte første måneder som støtteparti til regjeringen.

Hareide brukte det store oppbudet av journalister på pressekonferansen som et bilde på hvordan partiets situasjon har endret seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– På sommerpressekonferansen vår i fjor kom det særdeles få. Den gangen satt vi på tribunen, vi var ute i kulden. Nå er vi på banen, vi har betydelig innflytelse og vi er en attraktiv samarbeidspartner for alle partier, sa Hareide.

Handlingsrom

Han sier spørsmålet om å gå inn i regjeringen foreløpig ikke er på agendaen i partiet.

– Vi ser at den posisjonen vi har gir et handlingsrom som er betydelig. For sentrum er en mindretallsregjering en mulighet, fordi mange løsninger blir til i sentrum. Vi sitter i en særdeles god posisjon til å forhandle fram politikk som ligger nær våre primærstandpunkter, sier han.

Han kaller samarbeidet med Venstre en avgjørende nøkkel for posisjonen partiet har klart å kare til seg.

– Gjør seg små

Solberg-regjeringen har klart seg relativt bra gjennom sine første åtte måneder, mener Hareide. Han ramser opp helsepolitikken og planene for utbygging av vei, jernbane og bygging av boliger på plussiden.

Fremskrittspartiet (Frp) gjør det også bedre i regjering enn fryktet, mener Hareide, som synes partiet har tilpasset seg regjeringssituasjonen raskere enn forventet.

– Samtidig er det noen saker vi stusser over. Vi synes de gjør seg litt små i enkelte saker, sier Hareide og peker på forslaget om nasjonalt tiggerforbud, siling av flyktninger med omfattende skader og utvidelse av taxfreekvoten.

– Noe av vår tålmodighet blir strukket med denne type saker. Det blir derfor viktig hvordan de tenker rundt sexkjøpsloven, som ennå ikke er besluttet, og spørsmålet om søndagsåpne butikker, som er to viktige saker for KrF, sier Hareide til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han advarer regjeringen mot å svikte KrF i disse sakene.

– De må forstå at i et samarbeid så er det ingen partier som kan bli satt i en fryktelig uheldig situasjon, sier han.

Populær

Nyvalgt leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, holdt i helgen en tale som av mange ble tolket som en åpen invitt til KrF.

Hareide sier han har merket seg at Støre har en annen holdning til samarbeid med partiet enn forgjengeren Jens Stoltenberg.

– Men vi er i et samarbeid hvor vi trives godt, og vi har ingen planer om å forlate det, understreker han.

Han legger samtidig ikke skjul på at han koser seg med den nyvunne populariteten.

– Før opplevde vi en rødgrønn regjering som verken ville snakke med oss eller lytte til oss. Nå er det slik at en hver politisk handling KrF foretar seg, er interessant, fordi det kan skapes et flertall for den, enten gjennom regjeringen eller gjennom andre konstellasjoner, påpeker han.

Lærerløft

KrF la fram to saker på pressekonferansen som de nå vil jobbe for å skape flertall for:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Å innføre en nasjonal bestemmelse for lærertetthet som sikrer elever på 1.-4. trinn to lærere dersom klassen overstiger 16 elever, En økt satsing på miljøvennlig boligpolitikk.

Les også
KrF ber Ap slutte med reservasjons-populismeReservasjonsstriden
Les også
Senterpartiet frykter liberal bioteknologilov
Les også
Lillesand først ut med tiggeforbud
Les også
KrF vil ha to lærere per klasse for de minste barna
Les også
Venstres polferd
Les også
Solberg tror roseselgere tar over for tiggere
Les også
Norge har fylt Syria-kvoten på 1.000 flyktninger
Les også
KrF går ut av byrådet i Bergen
Les også
Vil gi Stortinget makten over sykehussaker