Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mottar 5.000 underskrifter mot nedleggelse av Rjukan og Kragerø sykehus mandag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil gi Stortinget makten over sykehussaker

KrF, Høyre og Frp skal være enige om et forslag som vil gi Stortinget siste ord i nedleggelser og andre større endringer i sykehusene.

De tre partiene, som til sammen har flertall i Stortinget, foreslår at den kommende nasjonale helse- og sykehusplanen vil kreve flertall i Stortinget for «utvikling og struktur for sykehus og spesialhelsetjenesten». Det sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) tilAvisen Agder.

– Forslaget er å forstå slik at ingen endring av struktur og innhold med hensyn til tilbud og spesialisthelsetjenester kan endres uten at Stortinget har sagt sitt, forklarer Grøvan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag behandles slike avgjørelser av helseforetakene, uten at det kreves noe vedtak i Stortinget. Sykehusene på Rjukan og i Kragerø er besluttet nedlagt, med helse- og omsorgsminister Bent Høies (H) velsignelse. Han møtte mandag illsinte demonstranter utenfor Stortinget.

Sp, SV, Venstre og KrF fremmer tirsdag et forslag om å sette slike avgjørelser på vent til sykehusplanen er klar i 2015. Dette forslaget har ikke flertall i Stortinget.