KrF ber Ap slutte med reservasjons-populisme

Møtes med latter av Arbeiderpartiets helsetalsmann.

Ons­dag sig­ner­te KrF og re­gje­rin­gen en av­ta­le om at fast­le­ger ikke len­ger skal hen­vi­se kvin­ner til abort, men sende kvin­ners be­gjæ­ring til syke­hu­se­ne. Der­med fal­ler be­ho­vet for re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten bort.

I juni sen­der helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) ut det nye hø­rings­for­sla­get, med frist for ut­ta­lel­ser til 15. sep­tem­ber.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Po­pu­lis­tisk

Nå ber KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de par­ti­ene på den po­li­tis­ke venstre­si­den om å ta den nye av­ta­len se­riøst.

- Jeg håper at Ap og SV leg­ger ned litt av den store, po­pu­lis­tis­ke ar­gu­men­ta­sjo­nen de har brukt, og at de går reelt inn og ser om dette kan være en varig løs­ning, sier Ha­rei­de til Dagen.

Møtes med lat­ter

Ar­bei­der­par­ti­ets helse­tals­mann, Tor­geir Micael­sen, ler litt av opp­ford­rin­gen fra Ha­rei­de om å legge ned sin «po­pu­lis­tis­ke ar­gu­men­ta­sjon».

- Jeg er ikke enig i at vi har dre­vet noe spill eller po­pu­lis­me i denne saken. Vi har stilt oss på kvin­ners side og gitt ut­trykk for det vi mener, sier Micael­sen til Dagen.

Ster­ke pro­tes­ter

Både Ha­rei­de og Høie ved­gikk ons­dag at det er det store en­ga­sje­men­tet i fol­ket mot en re­ser­va­sjons­rett som har ført til at en ny løs­ning nå er på bor­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kul­mi­ner­te i 8. mars-to­get der 10-15.000 per­soner gikk bak pa­ro­ler «mot re­ser­va­sjons­ret­ten».

Ar­bei­der­par­ti­et og So­sia­lis­tisk Venstre­par­ti har også gått til an­grep på re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten i Stor­tin­get.

Par­ti­ene har pekt på at en re­ser­va­sjons­rett vil gå på be­kost­ning av kvin­ners rett til å ta abort.

Skil­ler abort fra re­ser­va­sjon

KrF har på den andre siden hev­det at re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten på ingen måte har med abort­lo­ven å gjøre.

- Selv med abort­lo­ven vi har i dag, mener vi at vi må kunne iva­re­ta både kvin­ners ret­tig­he­ter til abort og at leger får sam­vit­tig­hets­fri­het, sier Ha­rei­de.

Folk treng­te ikke Ap

Aps helse­tals­mann, Tor­geir Micael­sen, un­der­stre­ker at folk ikke har trengt Ar­bei­der­par­ti­ets hjelp for å rea­ge­re på for­sla­get om re­ser­va­sjons­mu­lig­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke Ar­bei­der­par­ti­ets skyld at de trek­ker for­sla­get og fore­slår noe nytt. Det var fol­ke­lig mot­stand som var ut­slags­gi­ven­de, sier Micael­sen.

Hand­ler om abort

- Men Ap har snak­ket om «re­ser­va­sjons­rett» og end­ring i abort­lo­ven, der re­gje­rin­gen og KrF har snak­ket om «re­ser­va­sjons­mu­lig­het» og sam­vit­tig­hets­fri­het for fast­le­ger?

- Jeg er ikke enig i det. Jeg mener at for­sla­get som har lig­get på bor­det for­melt og reelt ville føre til inn­skrenk­nin­ger i kvin­ners ret­tig­he­ter. Vi mener også at slike spørs­mål burde om nød­ven­dig burde ført til end­rin­ger i abort­lo­ven, for det hand­ler jo om abort.

Kla­rer ikke skil­le

- Ha­rei­de skil­ler mel­lom abort­spørs­må­let og sam­vit­tig­hets­spørs­må­let for fast­le­ge­ne?

- Jeg synes det er en litt rar måte å se det på. Alle for­står at sa­kens kjer­ne hand­ler om at jen­ter skal kunne bli hen­vist til abort fra alle nors­ke fast­le­ger. Da er det abort det hand­ler om.

- Så hand­ler det selv­sagt om sam­vit­tig­hets­fri­het, men om sam­vit­tig­hets­fri­het fra å være del­ak­tig i abort. Jeg synes det er vans­ke­lig å skil­le de to sa­ke­ne, sier Aps helse­tals­mann. DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reservasjonsstriden

En spesialavtale mellom Høyre, Frp og KrF slår fast at fastleger skal ha mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

Avtalen ble inngått under regjeringssonderingene i fjor høst.

Regjeringens forslag til lovendring var på høring fram til 30. april. 1300 privatpersoner gav høringssvar i tillegg til rundt 300 organisasjoner, kommuner og offentlige organer.

Avtalen skapte store protester og omfattende folkelig mobilisering via sosiale medier, som kulminerte i 8. mars-toget med 10.-15.000 personer mot «reservasjonsrett».

25. april opplyste helseministeren at det ikke vil bli noen reservasjonsmulighet for fastleger. Han varslet i stedet en ny avtale med KrF. Den ble presentert onsdag.

FAKTA