KrF forventer at Høyre holder stand

Arbeiderpartiet går til frontkrig mot Høyre om reservasjonsmuligheten i Stortinget onsdag. KrF forventer at Høyre ikke bryter samarbeidsavtalen.

Re­ser­va­sjons­ret­ten for leger vil prege nes­ten halv­par­ten av høs­tens førs­te spørre­time i Stor­tin­get på ons­dag.

Helse­po­li­tisk tals­mann Tor­geir Micael­sen og fem andre Ap-re­pre­sen­tan­ter vil rette seks spørs­mål til helse- og om­sorgs­mi­nis­ter Bent Høie (H) om re­ser­va­sjons­rett og abort­lo­ven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant annet vil Micael­sen ha svar på om stats­råd Høie mener det samme nå som da han var stor­tings­re­pre­sen­tant.

27. fe­bru­ar 2012 sa Høie at «Det er nok ar­beid for leger i Norge. Har en så ster­ke mot­fore­stil­lin­ger mot å hen­vi­se til lov­li­ge helse­til­bud, så bør en søke ar­beid alle de ste­de­ne en ikke ut­set­tes for dette» til Vårt Land.

Opp i Stor­tin­get

I sam­ar­beids­av­ta­len ble KrF, Høyre og Frem­skritts­par­ti­et enige om at det «gis re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ter for fast­le­ger etter dia­log med Den nors­ke lege­for­ening».

Ar­bei­der­par­ti­et og So­sia­lis­tisk Venstre­par­ti har rea­gert kraf­tig og ar­gu­men­te­rer med at dette vil inn­skren­ke kvin­ners mu­lig­het til å ta abort.

SV le­ver­te 18. ok­to­ber et re­pre­sen­tant­for­slag om «å ikke ut­vi­de le­gers re­ser­va­sjons­rett når det gjel­der hen­vis­ning til abort, ut­skri­ving av re­sept på p-pil­ler eller hen­vis­ning til as­sis­tert be­frukt­ning».

Der­med vil saken komme til av­stem­ning i Stor­tin­get. SV og Ap hev­der at det er fler­tall på Stor­tin­get mot re­ser­va­sjons­ret­ten der­som Høyre og Frp stil­ler re­pre­sen­tan­te­ne sine fritt. Da vil i så fall re­gje­rings­par­ti­ene gå mot sam­ar­beids­av­ta­len med KrF.

For­ven­ter fler­tall

Det for­ven­ter KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de at par­ti­ene ikke gjør.

- Alle sig­nal jeg har fått fra Høyre og Frp går på at de er for­nøyd med av­ta­len de har inn­gått, og at de kom­mer til å støt­te den. De vet at dette er en vik­tig prin­si­pi­ell sak for KrF, sier Ha­rei­de til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I til­legg vil et fler­tall av Sen­ter­par­ti­ets stor­tings­grup­pe vil også stem­me for re­ser­va­sjons­ret­ten, mel­der Avi­se­nes Ny­hets­byrå (ANB).

- Det lig­ger an til et godt fler­tall, sier Ha­rei­de.

Han un­der­stre­ker at re­ser­va­sjons­ret­ten ikke er den aller vik­tigs­te saken for KrF, men at det er prin­si­pi­elt vik­tig sak.

- Det hand­ler om hvil­ket sam­funn vi kan få fram­over, om vi skal ak­sep­te­re mang­fold eller velge en mer to­ta­li­tær linje, sier parti­le­de­ren.

- Bør holde av­ta­len

KrFs helse­po­li­tis­ke tals­kvin­ne, Olaug Ver­vik Bolle­stad, sto­ler på at Høyre og Frp vil holde seg til av­ta­len.

- Det er ingen vits i å ha en sam­ar­beids­av­ta­le som man ikke skal holde. Denne saken er vik­tig for sam­ar­bei­det, sier hun til Dagen.

- Sam­ar­beids­av­ta­len vil bli be­ty­de­lig svek­ker der­som par­ti­ene ikke for­hol­der seg til den. Det vil være en ulem­pe for både oss og re­gje­rings­par­ti­ene, un­der­stre­ker Ha­rei­de.

- Hva vil det bety for sam­ar­bei­det med Høyre/Frp der­som re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten stem­mes ned av Stor­tin­get?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi er opp­tatt av god dia­log. En en­kelt­sak vil ikke for­and­re to­talt på sam­ar­bei­det, men vil det vil gi et sig­nal, sier Ha­rei­de. Han på­pe­ker at han ikke opp­le­ver at det er noen dra­ma­tikk rundt denne saken.

Opp­gitt over Ap

KrF-le­de­ren er opp­gitt over Aps kom­men­de an­grep på helse­mi­nis­te­ren.

- Det vir­ker som at de ikke har satt seg inn i saken. De for­sø­ker å gjøre en sam­vit­tig­hets­de­batt til en abort­de­batt, fordi de vet at de ikke vin­ner der­som det blir en sam­vit­tig­hets­de­batt.

- Er dette et an­grep på KrF?

- Ar­bei­der­par­ti­et må få ar­gu­men­te­re mot KrFs stand­punkt, men de snak­ker med to tun­ger. Den rødgrøn­ne re­gje­rin­gen valg­te selv å aldri komme til Stor­tin­get med denne da den ble end­ret i 2011. Det viser at det her er litt bus­kar­gu­men­ta­sjon.

- Jeg rea­ge­rer sterkt på at Ap ikke en­gang for­står at en slik sak har flere sider. Høie var uenig med KrF i ut­gangs­punk­tet, men han ser ar­gu­men­ter for og mot. Ar­bei­der­par­ti­et bør ikke være en­di­men­sjo­na­le i etisk vans­ke­li­ge spørs­mål av denne typen, sier Ha­rei­de.

Venst­re vil stem­me mot re­ser­va­sjons­rett når saken kom­mer til Stor­tin­get.

- Det står i vårt pro­gram. Ingen har tatt re­ser­va­sjon mot det, skri­ver parti­le­der Trine Skei Gran­de i en tekst­mel­ding til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Reservasjonsdebatten

Høyre, Frp og KrF er i samarbeidsavtalen enige om å gi leger reservasjonsmulighet.

SVs representantforslag 18. oktober fører til at Stortinget skal stemme over saken. Sammen med Arbeiderpartiets og Venstre vil de kunne få 71 stemmer. Da mangler de 14 stemmer på å få flertall.

Lørdag etterlyste AUF-leder Eskil Pedersen i Nettavisen motstand i Høyre mot partipisk i Stortinget om reservasjonsmuligheten. Leder av Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorb, påpekte at saken ikke rører abortloven, og at pasientens rettigheter vil bli godt ivaretatt.

Søndag vedtok Unge Høyres landsmøte å gå inn for reservasjonsrett for fastleger.

Les også
Skisse til lovendring om reservasjonsrett er klar
Les også
Retten til reservasjon
Les også
Starter samvittighetsaksjon
Les også
Abort - en sak for hvem?