Skisse til lovendring om reservasjonsrett er klar

Helse­mi­nis­te­ren reg­ner med at saken frem­mes for Stor­tin­get høs­ten 2014.

En skis­se til hvor­dan den om­dis­ku­ter­te re­ser­va­sjons­ret­ten i abort­sa­ker skal hånd­te­res ble klar tors­dag.

Helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) sier til Dag­bla­det at han ga­ran­te­rer at både pa­si­en­te­nes ret­tig­he­ter, for­hol­det mel­lom pa­si­ent og lege og le­ge­nes sam­vit­tig­het skal iva­re­tas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

End­rin­gen kom­mer i fast­lege­for­skrif­ten, som er en del av helse- og om­sorgs­lo­ven, og le­ge­ne får re­ser­ve­re seg mot både hen­vis­ning til abort og aktiv døds­hjelp. Det er imid­ler­tid kun leger med en av­ta­le om dette med kom­mu­nen som kan re­ser­ve­re seg.

En over­sikt over hvil­ke leger som re­ser­ve­rer seg mot hen­vis­ning skal leg­ges ut på nett­si­de­ne til Helse­øko­nomi­for­valt­nin­gen (HELFO).

For å løse ut­ford­rin­ge­ne i små kom­mu­ner med få leger vil Høie la det være opp til kom­mu­nen å av­gjø­re om de vil inngå en av­ta­le med lege som har re­ser­vert seg.

- Det kan kun gjø­res hvis det fin­nes en annen lege lo­kalt som kan hjel­pe disse pa­si­en­te­ne. Der­som en pa­si­ent har opp­søkt en lege som har re­ser­vert seg, må legen skaf­fe en ny lege til pa­si­en­ten innen ett døgn og sørge for at det ikke er langt å reise dit, sier Høie.

Det er ven­tet at for­sla­get får fler­tall i Stor­tin­get, etter­som Høyre under re­gje­rings­son­de­rin­ge­ne inn­gikk en av­ta­le med Frp og Kris­te­lig Folke om saken.

(©NTB)

Les også
Uvilje til etisk refleksjon
Les også
Retten til reservasjon