ÅPEN FOR RETUR: Tidligere kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) åpner for å hente Audun Myhre som generalsekretær i Sjømannskirken. Bildet viser Myhre sammen med kronprinsesse Mette–Marit i 2011, under åpningen av sjømannskirken utenfor Miami som bærer hennes navn.

Krever flere svar om Sjømannskirkens krise

Den ekstraordinære generalforsamlingen lørdag skal gi Sjømannskirken nytt hovedstyre. Ansatte ønsker også å få vite mer om hva som har utløst de siste månedenes turbulens.

– Jeg ser frem til å få et nytt hovedstyre på plass med «nye kluter» så vi også kan se fremover, skriver lederen i medarbeiderforeningen Negotia, Kari Ødelund Danielsen, i en epost til Dagen.

Hun håper å få vite mer om hva som førte til at generalsekretær Audun Myhre brått mønstret av i mars etter 4,5 år i stillingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Full utskiftning

Den offisielle forklaringen som ble sendt ut i en pressemelding, var «ulike syn på hvordan organisasjonen skal ledes og utvikles fremover». To styremedlemmer trakk seg fordi de var uenige i håndteringen av saken.

Så gjorde to konstituerte styreledere det samme. Endelig valgte styret å stille sine plasser til disposisjon og kalle inn til ekstraordinær generalforsamling i Bergen 14. juni.

Ingen i det sittende styret er med videre i valgkomiteens forslag til nytt styre. Diakoniprofessor Kjell Nordstokke er innstilt som eneste kandidat til ny styreleder. Han har bred erfaring fra styrearbeid og leder nå Kirkens Nødhjelps styre.

– Variert stemning

Ansatte reagerte kraftig på manglende informasjon om generalsekretærens avgang. Negotia–leder Kari Ødelund Danielsen håper det nye styret vil gå gjennom hele saken på nytt.

– Hvordan opplever du stemningen blant de ansatte?

– Stemningen virker variert, mange etterlyser flere svar. Likevel er vi fortsatt sjømannskirke i verdens hverdag rundt omkring, skriver Kari Ødelund Danielsen.

Foreningen organiserer omkring 70 av de rundt 200 ansatte i organisasjonen. Sjømannskirken har 31 kirker rundt i verden og driver arbeid i over 80 land.

– Unntakstilstand

Lederen for presteforeningen i Sjømannskirken, Trine Færevåg, ser også fram til å få på plass et nytt styre. Siden nyheten om Myhres avgang kom, opplever hun at organisasjonen har vært i en slags unntakstilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke skjedd voldsomme ting, men vi har ventet på at den ekstraordinære generalforsamlingen skulle bli avholdt, sier Færevåg til Dagen.

Hun bekrefter at det blant prestene er mange som sitter med ubesvarte spørsmål.

– Men det er litt blandet hva man tror den ekstraordinære generalforsamlingen vil opplyse rundt dette, legger hun til.

Myhre og styret inngikk en avtale om ikke å kommentere årsaken til hans plutselige avgang. Senere har Myhre ønsket mer åpenhet rundt saken, men styret har avvist dette.

Taus komité

Lederen for kontrollkomiteen i Sjømannskirken, Nina Mikkelsen, er ordknapp på spørsmål om rapporten de skal presentere i dag.

– Den skal legges fram for generalforsamlingen, som er vår oppdragsgiver. Jeg vil ikke si noe om innholdet på forhånd, sier Mikkelsen til Dagen.

Sammen med seg i komiteen har hun hatt de to erfarne sjømannsprestene Helge Pettersson og Atle S. Johansen.

Fikk innsyn

I april fortalte Dagen at en rapport om ledelse av organisasjonen, som ble bestilt av hovedstyret, skal ha bidratt til Myhres avgang. Rapporten ble levert av byrået Headvisor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I første omgang ble kontrollkomiteen nektet innsyn i rapporten, men senere valgte det avtroppende styret å snu. Komiteen «har fått innsyn på samme taushetsbelagte grunnlag som andre dokumenter de har fått overlevert i saken», skrev konstituert styreleder Nora Blaasvær i en epost til Vårt Land i starten av juni.

I og med forbeholdet er det liten grunn til å tro at generalforsamlingen vil få innsyn i rapportens innhold når delegatene benker seg på Thon Hotel Bergen Airport i dag.

Ønsker Myhre

Flere ansatte har gitt uttrykk for ønske om å få Myhre om bord igjen som kaptein. Blant dem er Kari Ødelund Danielsen.

– Ja, jeg tilhører dem som ønsker Audun tilbake, skriver hun.

Tidligere kirkestatsråd Rigmor Aasrud er innstilt på tredjeplass på valgkomiteens prioriterte liste med kandidater til nytt styre. Hun forteller til Vårt Land at utsiktene til å samarbeide med Myhre var noe av motivasjonen da hun takket ja til forespørselen.

Etter at han gikk av, har hun «har hatt noen runder med valgkomiteens leder» om hun skulle stå ved sitt kandidatur. Når hun har valgt å gjøre det, er begrunnelsen blant annet at et helt nytt styre begynner med forholdsvis blake ark.

– Styret som nå velges er ikke bundet av beslutninger som det tidligere styret har tatt, sier Aasrud.

Krise i Sjømannskirken

Generalsekretær Audun Myhre gikk av på dagen 25. mars

I en pressemelding ble det begrunnet med «ulike syn på hvordan Sjømannskirken skal ledes og utvikles fremover»

Kort etter trakk konstituert styreleder Einar Askvig seg, og styret stilte plassene sine til disposisjon

I dag holdes det ekstraordinær generalforsamling i Bergen der det skal velges nytt hovedstyre

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Vil ha tidligere kirkeminister i styret
Les også
Bestilte rapport utenom styremøteneKrise i Sjømannskirken
Les også
Spurte ingen om gjenvalgKrise i Sjømannskirken
Les også
Einar Askvig trekker seg som styreleder i Sjømannskirken
Les også
Krise i Sjømannskirken: «Skadelig for omdømmet»Krise i Sjømannskirken
Les også
Ansatte erklærer full tillit til Audun MyhreKrise i Sjømannskirken
Les også
Styremedlem trekker seg fra Sjømannskirken
Les også
Sjømannskirkens sjef slutter etter uenighet