Bestilte rapport utenom styremøtene

Styret i Sjømannskirken bestilte en rapport som førte til at generalsekretæren måtte gå. Men bestillingen av rapporten finnes det ikke spor av i styreprotokollene.

Helt sentralt i generalsekretær Auduns Myhres brå avgang står en rapport fra byrået Headvisor. Innholdet i rapporten er ikke kjent, men informasjon fra rapporten skal ha blitt lagt frem i hovedstyremøtet i mars få dager før Myhre gikk av.

Informerte i februar

I februar fikk ansatte en e-post med informasjon om at hovedstyret har bestilt en rapport. I e-posten heter det at hovedstyret har bedt Headvisor «om å lage en analyse av styre og ledelse» og at byrået vil legge frem en rapport for hovedstyret 19. mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I styreprotokollene finnes det derimot ikke spor av at styret har gjort vedtak om å bestille en slik rapport.

Dagen har fått innsyn i styreprotokollene fra generalforsamlingen i 2012 og 2013. Men ikke i noen av styreprotokollene fremgår det at det er bestilt en rapport om ledelse, eller at styret har behandlet saker som ikke er omtalt i rapporten. Det var heller ikke planlagt noen nye styremøter i 2014 før rapporten skulle legges frem.

Lukket protokoll

Kontrollkomiteen i Sjømannskirken skal legge frem en rapport om den oppståtte situasjonen på den ekstraordinære generalforsamlingen 14. juni. Leder Nina Mikkelsen sier at de har sett at det ikke finnes vedtak i de ordinære styreprotokollene på å bestille en rapport.

- Det finnes også noen saker som er lukket, sier Mikkelsen.

- Betyr det at vedtaket om å bestille en rapport ligger i en lukket protokoll?

- Ja, sier Mikkelsen. - Det er naturlig å regne med at vedtaket ligger blant de dokumentene vi venter på av de sakene som er lukket.

- Betyr det at dere ikke har fått alle dokumentene dere har bedt om?

- Ja, vi venter fremdeles på noe av dokumentasjonen, sier Mikkelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hva er din kommentar til at vedtaket ligger i en lukket protokoll?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier hun.

Tok beslutning

Flere kilder Dagen har vært i kontakt med bekrefter at styret på nyåret tok en beslutning om å bestille rapporten.

Dagen har stilt fungerende styreleder Nora Blaasvær spørsmål om hvorfor vedtaket er lagt i en lukket protokoll, om dette er en tilfredsstillende måte å protokollføre vedtak på og om det er flere saker som ligger i lukkede protokoller.

Blaasvær svarer i en e-post at «protokoller fra styrets behandling av saker fra februar og fremover fremlegges til godkjenning på hovedstyrets møte den 14. mai 2014. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere styrets saksbehandling.» Hun presiserer at kontrollkomiteen har mandat til å gå gjennom styreprotokollene, «noe som vil bli gjort før ekstraordinær generalforsamling 14. juni».

Venter på rapporten

Kontrollkomiteen skal legge frem sin rapport på generalforsamlingen 14. juni, og kan jobbe helt frem til denne lørdagen med rapporten. Kontrollkomiteens leder Nina Mikkelsen understreker at komiteen ikke skal ta stilling til innholdet i vedtakene som er gjort, men kun etterse at den formelle saksgangen har vært riktig og at grunnlagsdokumentasjonen for vedtaket er utfyllende og grundig.

- Har dere bedt om innsyn i rapporten om ledelse?

- Det er selvfølgelig en del av grunnlagsdokumentene. Vi skal ha innsyn i de dokumentene vi trenger slik at vi kan oppfylle vårt oppdrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Så dere har fått en kopi av rapporten?

- Jeg har ikke rapporten i hånden her og nå, men det er klart at den er blant dokumentene som er på vei til oss.

Til nå har komiteen jobbet med saksdokumenter. Når de har gjennomgått dokumentene, vil de ta stilling til om de trenger mer opplysninger gjennom intervjuer med personer, opplyser Mikkelsen, som er styreleder i region Bjørgvin i Sjømannskirken.

I kontrollkomiteen sitter også Atle Johansen og Helge Pettersson.

Krise i Sjømannskirken

Generalsekretær Audun Myhre trakk seg uventet fra stillingen 25. mars.

Den offisielle forklaringen var at det var «ulike syn på hvordan Sjømannskirken skal ledes og utvikles fremover».

Avgangen førte til opprør blant ansatte og brakte Sjømannskirken inn i en krisesituasjon som endte med at hele styret stilte sine plasser til disposisjon.

En rapport om ledelse fra Headvisor bidro til Myhres brå avgang.

Lørdag 14. juni er det ekstraordinær generalforsamling i Sjømannskirken - Norsk kirke i utlandet. Den finner sted på et flyplasshotell i Bergen.

På saklisten står valg av nytt hovedstyre med funksjonstid til 2016, samt kontrollkomiteens rapport og «kort informasjon fra Hovedstyret».

Les også
Vil selge Oslo Sjømannskirke
Les også
Biskop følger krisen i SjømannskirkenLederkrise i Sjømannskirken
Les også
Styret i Sjømannskirken stiller plassene til disposisjon
Les også
Vil ha tidligere kirkeminister i styret