Kong Harald la ned krans ved Nasjonalmonumentet og deltok på en markering av frigjøringsdagen på Akershus festning fredag. – Freden er ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 70 år siden, sa kongen i sin tale. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kong Harald: – Freden er ingen selvfølge

Kong Harald minnet i sin tale på frigjøringsdagen om at fred og demokrati ikke kommer av seg selv, men hele tiden må forsvares og bygges.

– Freden er ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 70 år siden, sa kongen i sin tale på Akershus festning i Oslo.

– Bak jubelbruset i maidagene 1945 lå alvoret i det vi hadde opplevd og lært: At fred, frihet og demokrati ikke er noe vi kan ta for gitt. Disse verdiene må bygges, vernes – og om nødvendig forsvares med livet som innsats.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kong Harald viet også de norske jødene som ble ofre for nazistene, spesiell oppmerksomhet.

– Noen ble rammet hardere enn andre. Av 772 norske jøder og jødiske flyktninger som ble arrestert og deportert gjennom krigsårene, overlevde kun 34, sa han.

Kongen viste til at både jøder og andre minoriteter i Europa også i dag opplever trusler og drap.

– Hatefulle ytringer opplever vi også her til lands. Hat og fordommer gjør oss mindre. Anstendighet gjør oss alle større.

Kongen fremholdt videre at det også i dag er mange mennesker som opplever krig og et liv på flukt. Han viste til at han selv var flyktning i USA under krigen.

Kong Harald avsluttet med et budskap til alle veteraner og de som kjempet og kjemper for frihet:

– Slik vi aldri skal glemme 9. april, skal vi alltid minnes 8. mai. (©NTB)

Les også
Tidsvitnenes røster har stilnet
Les også
I dag kan du lese hele avisen på nett
Les også
Over 400 forslag til glemte krigshelter
Les også
«No er det i Noreg atter dag»
Les også
Daniel (10) spiller opp til fredsfest
Les også
70 år siden jubeldagen i 1945