LEDEREN: «Den som ikke lærer av historien er dømt til å gjenta den.» Med Samuel Steinmanns bortgang i helgen er en epoke i norsk etterkrigshistorie slutt. Her er han sammen med Kronprinsesse Mette Marit og oslo-ordfører Fabian Stang under markeringen av den internasjonale Holocaustdagen tidligere i år. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Tidsvitnenes røster har stilnet

Samuel Steinmann ble selve symbolet på norske Holocaust.

Med Samuel Steinmanns bortgang i helgen er en epoke i norsk etterkrigshistorie slutt. Helt fra de få overlevende norske jødene kom tilbake fra Auschwitz sommeren 1945 og frem til nå, har vi hatt mennesker blant oss som var øyenvitner til det norske Holocaust. Det har vi ikke lenger.

Nå er det ingen igjen som kan fortelle om redselscenene da slaveskipet Donau deporterte hundrevis av norske jøder. Eller om ferden i kvegvogner til dødsleiren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå er det ingen hos oss som kan berette om grusomhetene på perrongen i Auschwitz da kvinner, barn og gamle ble selektert ut og sendt rett i gasskamrene.

Nå er det ingen tilbake som kan brette opp skjorteermet og vise frem tatoveringen de fikk ved ankomsten til drapsfabrikken. Brennmerket som kveg på vei til slakterhuset.

Tidsvitnenes røster har stilnet her i landet. I årene fremover vil det skje i nasjon etter nasjon. Helt til det ikke lenger er noen igjen som selv opplevde historiens verste forbrytelse.

Holocaust-fornekterne har allerede drevet sitt skitne spill i årevis. Deres virksomhet vil ikke bli mindre når det nå tynnes i rekkene hos de som overlevde. Elie Wiesel, selv Auschwitz-overlevende og vinner av Nobel fredspris har minnet oss om de viktige ordene: «Den som ikke lærer av historien er dømt til å gjenta den». Derfor er det vårt alles felles ansvar å bringe tidsvitnenes vitnesbyrd videre. Å holde oppe minnet om det som er menneskehetens absolutte lavvannsmerke.

91-årige Samuel Steinmanns liv ble langt, dramatisk og innholdsrikt. Han hadde nylig fylt 19 år da alle mannlige jøder i Norge ble arrestert 26. oktober 1942. Som arbeidsfør ung mann unnslapp han gasskamrene ved ankomsten til Auschwitz. I stedet stod en tre år lang kamp for tilværelsen foran ham. Hardt kroppsarbeid, knappe matrasjoner, elendige sanitærforhold, stadige sykdomsepidemier og daglig dehumanisering. Samuel Steinmann overlevde det alt sammen.

Gjennom sitt lange liv har Samuel Steinmann fortalt om sine opplevelser i Auschwitz i tallrike foredrag og intervjuer, men også i bokform og i TV-produksjoner. Han har gitt et uvurderlig bidrag til vår nasjonale hukommelse om dette mørke kapitlet i vår historie.

Etter Julius Paltiels bortgang i 2008 var Steinmann den eneste gjenlevende av de deporterte norske jødene. De siste årene ble han derfor selve symbolet på det norske Holocaust. Hvert år den 29. januar stilte han opp på Akershus-kaien under den årlige minneseremonien på stedet der de norske jødene ble fraktet vekk fra sitt hjemland. 29. januar 2015 ble hans siste gang.

Ifølge jødisk gravferdsskikk skal de døde i jorden så fort som mulig. Samuel Steinmann skal derfor begraves allerede i morgen. Regjeringen har bestemt at det skal skje på statens bekostning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Få ganger har det vært så selvsagt og nødvendig som nå.

Les også
- Dette er en nedgradering av Holocaust
Les også
Auschwitz forfaller
Les også
Det siste øyenvitnet
Les også
Eneste Holocaust-overlevende
Les også
Samuel Steinmann er dødLasteskipet DS Donau og de norske jødene