Flere hundre palestinere fulgte kona og sønnen til Hamas' militære leder Mohammed Deif til graven i Gaza by onsdag 20 august. De to var blant minst 19 palestinere som er drept etter at våpenhvilen for Gazastripen ble brutt tirsdag kveld. Deif selv er ikke såret. Foto: Reuters / NTB scanpix

Klageflom på NRKs Gazakrig-dekning

Siden 1. juni har NRK registrert 664 skriftlige henvendelser på dekningen av Gaza-konflikten. Tar man med telefonhenvendelser er antall klager trolig langt høyere.

– 664 er et høyt tall, og dette har vi også sett tidligere når det har skjedd ting i dette området. Det er noe som engasjerer mange, sier Gunn Helen Berg som leder publikumsservice i NRK til Aftenposten.

Ifølge Gunn Helen Berg satte programmet Trekant rekord med 8.076 henvendelser i 2010, men da ble også telefonhenvendelser tatt med i statistikken. I 2013 ble det slutt på registrering av alle henvendelsene fra NRKs seere og lyttere på telefon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En strøm av klagebrev

Kringkastingsrådet har mottatt klagebrev fra 20 kirkesamfunn, en lang rekke enkeltpersoner og én organisasjon (Senter mot Antisemittisme) på måten NRK har dekket Gazakrigen på, viser en oversikt fra tv-kanalens juridiske avdeling.

Klagene skal drøftes særskilt på rådets neste møte som finner sted 28. august. Saken har fått tittelen «NRKs dekning av konflikten i Midtøsten - ensidig eller balansert?», skriver Journalisten, som er organet til Norsk Journalistlag.

I samtlige klagebrev hevdes det at Gazakrigen har vært ubalansert, pro-palestinsk og anti-israelsk. Bjørn Gabrielsen, forfatter og journalist i Dagens Næringsliv og Kjell Dragnes, tidligere utenriksredaktør i Aftenposten skal innlede før rådet drøfter saken.

For tre år siden av Midtøsten også hovedtema for Kringkastingsrådet.

«Krever balanse»

Journalisten forteller om essensen i misnøyen til de enkelte klagerne:

– «Som lisensbetaler krevet jeg balanse av NRK, dekningen i dag er ensidig», skriver en mann. «NRK er del av Hamas sitt propagandaapparat», hevder en kvinne. En annen etterlyser kritikk mot terrororganisasjonen Hamas. Hun mener (nyhetsdekningen) kun handler om sivile tap i Gaza.

Flere lar seg provosere av Sidsel Wold og klager over at hun er upartisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En mener å registrere at «selv på Norway Cup blir Palestina prioritert av NRK».

Da NRK-journalist Sidsel Wold rapporterte fra Gaza på direkten sa hun følgende 11. juli:

«Gaza-folk er livredde, for da vet de at det kommer inn masse nervøse israelske soldater som skyter på alt som rører seg,» Dagen etter rapporterte hun også til Dagsnytt på NRK radio: «Men du vet jo det at hver gang du hører et smell er det antageligvis noen som dør.»

Les også: MIFF lagde seerstorm i NRK

– Bruker propagandaspråk

MIFFs leder, Conrad Myrland, reagerte sterkt på det han hørte, skrev Dagen 17. juli:

Hun bruker et propagandaspråk mot det israelske forsvar, som får seerne til å sitte igjen med inntrykket av en hær som er ekstremt brutalt og blodig. Det jeg påpeker er to konkrete overtramp av Wold, som lett beviselig er fullstendig feil. Vår kritikk er imidlertid ikke rettet mot at NRK gjengir lidelsen på palestinsk side, men det ekstreme overfokuset på palestinsk side i forhold til alle andre konflikter i verden, konflikter som ofte er tusen ganger mer blodig. Resultatet av dette er at nordmenn sitter igjen med et falskt bilde av den israelske krigføringen

Myrland ba folk til sende klager til NRK. MIFFs oppfordring resulterte i løpet av en uke på «en seerstorm» på 152 klager som gikk direkte på Wolds journalistikk.

– Myrlands oppfordring hadde helt klart effekt. Noen klager var mer generelle, men mange klagde konkret på Wolds fremstilling av Gaza, og mener vi har en pro-palestinsk dekning, sa nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk til Dagen da.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Oppfordret til...»

Gunn Helen Berg i NRK sier mange av henvendelsene bærer preg av at folk er blitt oppfordret til å kontakte NRK. Flere nevner organisasjonen MIFF, Med Israel For Fred, som flere ganger har uttalt seg kritisk mot NRK generelt og Wold spesielt.

– Etter en uttalelse av Sidsel Wold i Dagsrevyen 11. juli kom det mange eposter og telefoner. Det var helt tydelig at mange var oppfordret til å kontakte NRK, sier hun.

Torsdag skal kringkastingsrådet behandle over 40 klagebrev, hvor flesteparten er relatert til kringkastingens dekning av Midtøsten-konflikten. I samtlige brev hevdes det at NRK har vært ubalansert, pro-palestinsk og anti-israelsk.

Les også
Kringkastingsrådet støtter NRKs korsnektKringkastingsrådet
Les også
Israel klager til Kringkastingsrådet
Les også
– Ikke akseptabelt å kalle noen for «idiot»Gaza-krigen
Les også
MIFF lagde seerstorm i NRKSeerstormer
Les også
Ber om mer distanse i Midtøsten-dekningenRakettkrigen
Les også
Kristenledere til NRK: – Ta grep for å unngå ubalanse og slagside mot Israel