Nødhjelpspersonell ber ved siden av kistene til de fire ofrene for terrorangrepet på en kosherbutikk i Paris sist uke før kistene ble sendt fra Paris til Israel. Foto: Reuters / NTB scanpix

Kistene til jødiske terrorofre har kommet til Israel

Kistene til de fire franske jødene som ble drept i en gisselaksjon mot en kosherbutikk i Paris, ankom Israel tidlig tirsdag. De blir begravet i Jerusalem senere samme dag.

Yoav Hattab, Philippe Braham, Yohan Cohen og François-Michel Saada var i kosherbutikken øst i Paris fredag sist uke da den ble angrepet av Amedy Coulibaly.

190 personer marsjerte mot islamsk påvirkning

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Alle fire ble skutt og drept av gjerningsmannen, mens 15 andre personer ble tatt som gisler. Politiet stormet senere bygningen og drepte gisseltakeren.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag at han hadde fått en forespørsel fra familiene til de fire jødiske ofrene om de kunne bli begravd i Jerusalem, noe han hadde godtatt.

I en felles begravelse i den vestlige utkanten av byen vil de fire bli stedt til hvile klokken 11 norsk tirsdag.

Prøvde å skyte gjerningsmannen

En kvinne som overlevde gisselaksjonen sier til den franske radiokanalen Europe 1 at en av de fire drepte prøve å ta våpenet fra gjerningsmannen.

– En ung mann tok våpenet og ønsket å skyte ham, men Coulibaly var raskere og skjøt ham i halsen. Den stakkars unge mannen falt bare om, sier kvinnen som oppgir navnet Sohpie.

Hun forteller videre om en hensynsløs hendelse med et annet gissel hvor Coulibaly skjøt en mann som ønsket å dra fra stedet, i ryggen.

På terrorliste

Coulibaly hadde tilknytning til de to gjerningsmennene bak terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo to dager før gisselaksjonen. Han er også mistenkt for å ha tatt livet av en politikvinne den 8. januar. Til sammen ble 17 personer drept i tre dager med blodige angrep i Paris sist uke.

Ifølge CNN var Coulibaly, som hadde et langt kriminelt rulleblad, på en amerikansk overvåkingsliste for terror. En rettstjenestemann sier at navnet hans hadde vært listet opp der «en stund».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kanalen melder at det er snakk om myndighetenes register Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE). Registeret inkluderer rundt en million navn.

Coulibaly ble i 2013 dømt for planer om å hjelpe mannen bak bombeangrepet mot metroen i Paris i 1995. Han slapp ut fra fengsel i fjor. (©NTB)

Les også
Hollande: Et angrep på ytringsfriheten
Les også
Profeten Muhammed holder Charlie-skilt i ny utgave
Les også
Markering mot angrep på Charlie Hebdo i Oslo
Les også
– Sjefredaktøren i Charlie Hebdo blant de drepte
Les også
Norske aviser trykket Charlie Hebdos tegningerFakta om Charlie Hebdo