Minst 45 kirkebygg ble påtent i det vestafrikanske landet Niger i helgen.

Karikaturbråk i Niger rammer norsk pinsemisjon

Opptøyene i Niger har gått hardt utover skoler og kirker som norske pinsevenner har vært med å bygge opp.

45 kirker ble stukket i brann under helgens voldsomme protester mot de franske karikaturtegningene i Nigers hovedstad Niamey, opplyser politiet, ifølge NTB.

Fem mennesker ble drept og 128 såret under opptøyene, der også en kristen skole og et barnehjem ble stukket i brann, opplyser polititalsmannen Adily Toro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også i Nigers nest største by Zinder var det fredag voldsomme protester mot karikaturtegningene av profeten Mohammed i den siste utgaven av det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Fem mennesker ble drept og 45 ble drept i Zinder, opplyser Toro.

Mange av demonstrantene rettet også sitt raseri mot Nigers president Mahamadou Issoufou fordi han deltok sammen med en rekke andre statsledere under en støttedemonstrasjon i Paris i forrige uke.

Usikkert

For generalsekretæren i De norske pinsemenigheters ytremisjon, Bjørn Bjørnø, har opptøyene kommet ekstra nær. Pinsebevegelsen i Norge har flere misjonærer i landet, de har lokale samarbeidskirker og lokale partnere som har lidd materielle tap.

Bjørnø ønsker å være forsiktig med detaljer rundt arbeidet.

– Våre folk ble varslet om mulig opptøyer etter fredagsbønnen, nå før helgen. De holder seg innendørs og holder en veldig lav profil. De er selvfølgelig usikre på hvordan utviklingen kommer til å bli, forteller han til Dagen.

Flere kirker er brent ned. Også skolen som organisasjonen bygde opp er blitt plyndret og brent ned.

– En av våre nasjonale medarbeidere har mistet alt. Men de sier de ikke er redde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Protest

Helgens opptøyer ble forsøkt dempet av politiet. De skjøt tåregass mot demonstranter som lørdag kastet stein og satte fyr på minst sju kirker i protest mot de siste karikaturtegningene. Politiet opplyste at to utbrente lik ble funnet inne i en av kirkene. Den tredje døde personen ble funnet i en bar.

Lørdag kveld sendte det franske utenriksdepartementet ut en fordømmelse av de voldelige opptøyene i Nigers hovedstad Niamey. Like før hadde 20 muslimske lærde gått sammen om en oppfordring til demonstrantene i om å roe seg. Dette melder NTB.

– Frankrike fordømmer voldsbruken i Niamey i dag og den som fant sted i Zinder i går, sa utenriksminister Laurent Fabius lørdag kveld. Landets president, François Hollande, gikk nok en gang ut og forsvarte ytringsfriheten i en kommentar til angrepene.

Franskmenn i den tidligere franske kolonien ble tidligere på dagen bedt om å holde seg innendørs. Fredag ble fem mennesker drept i de voldelige protestene i byen.

I Niamey avfyrte politiet lørdag tåregass mot demonstranter. Minst 1.000 ungdommer samlet seg ved den store moskeen i Niamey, meldte nyhetsbyrået AFPs reporter på stedet. Både fredag og lørdag ble kirker stukket i brann under opptøyene.

Bygger opp

Pinsevennene har allerede begynt arbeidet med å bygge opp det som er blitt ødelagt. Det begynner med å samle inn midler.

– Menighetene i Norge samlet inn penger på møtene søndag. Det er også privatpersoner som har gitt gaver, forteller Bjørnø.

Utviklingen i landet fremover er likevel usikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det handler mer om den generelle utviklingen i mange muslimske land, der radikale krefter presser de mer moderate utover sidelinjen. Det er nok å se til Nigers naboland, Nigeria. Så ille er det foreløpig ikke i Niger, men usikkerheten for de kristne er stor. Det er også store regionale forskjeller i landet. I sør, rundt hovedstaden, er det bedre forhold for de kristne enn i nord.

Norske pinsevenner har arbeidet i landet i 17 år. De startet arbeid sammen med misjonærer fra Den demokratiske republikken Kongo. Niger regnes som et av verdens fattigste land.

Koloni

I 1898 ble Niger okkupert av Frankrike og var koloni helt frem til 1960. Men også i tiden etter frigjøringen har båndene til Frankrike vært sterke. Mye fordi Frankrike er helt avhengig av landets uran-gruver. Mesteparten av uranen som Frankrike bruker i sine atomkraftverk kommer fra det afrikanske landet. Niger på sin side mener at Frankrike utnytter dem, at de ikke får nok igjen for å levere dem det viktige stoffet.

– Hvor mye av de opptøyene vi nå ser er et hat mot Frankrike, mer enn et resultat av sårede religiøse følelser, Bjørnø?

– Det er ingen tvil om at kolonitiden er et bakgrunnsteppe. Samtidig er det mye som tyder på at det er mange unge gjengmedlemmer, som har stått for opptøyene. Mer det enn et bredt folkelig opprør. Den generelle fattigdommen og frustrasjonen som finnes i landet spiller også inn. Men de sier jo selv at det er karikaturene som er årsaken. De sier de vil forsvare profetens ære.

Fransk restaurant

For eieren av den franske restauranten «le Toulousian», ble helgen katastrofal. Michel Liebres har drevet stedet i 17 år, og lørdag gikk alt sammen opp i røyk. Men å reise tilbake til Frankrike kommer ikke på tale.

– Hvis vi drar, betyr det at vi gir opp og at vi er redde, sier han til Jeune Afrique.

– Jeg er ikke redd, slår den 70 år gamle eks-militærmannen fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så har han da også vært gjennom litt av hvert tidligere. Restaurantene hans ligger i et område med mye ambassader, presidentboligen og militærleire. Det var på hans restaurant at bevæpnede menn kom inn og kidnappet to franskmenn i 2011. De ble senere drept begge to.

Restaurantene til Liebres regnes som en institusjon i hovedstaden. Han selv er gift med en kvinne fra Niger, de har en gutt sammen.

– Det er mye som er ødelagt. Men det går an å bygge opp igjen, sier han optimistisk.

– Jeg kommer til å bygge det opp igjen. Jeg blir i Niger.

Les også
Moské i Oslo inviterer til åpent Charlie-møte
Les også
Hundretusener demonstrerte mot Charlie Hebdo
Les også
– Trusselen størst fra hjemvendte fremmedkrigere
Les også
CNN-veteran sluttet etter Twitter-debatt om Muhammed-karikaturer
Les også
Graffitiprotest mot Charlie Hebdo på Gazastripen
Les også
Er det viktig å hetse muslimer?