46 tyrkere kom lørdag tilbake til Tyrkia etter tre måneders fangenskap hos IS i Irak. I tillegg ble tre irakere, som er blitt holdt fanget sammen med tyrkerne, løslatt. Nå tyder mye på at prisen var frigivelse av om lag 50 IS-krigere og familien til en død IS-leder. Foto: Reuters / NTB scanpix

Kan ha byttet gisler med IS-fanger

Syriske opprørere slapp fri 50 IS-medlemmer i bytte mot de tyrkiske gislene som nylig kom hjem etter å ha blitt holdt fanget av IS i Irak, ifølge en tyrkisk avis.

De 46 tyrkerne, deriblant en konsul, flere barn og spesialsoldater, vendte lørdag hjem til Tyrkia etter å ha vært holdt som gisler hos opprørsgruppa Den islamske staten (IS) i tre måneder.

Tyrkiske myndigheter har avvist at det ble betalt løsepenger for gislene og har ellers vist til at det dreide seg om en hemmelig etterretningsoperasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge avisa Hurriyet har imidlertid tyrkerne blitt utvekslet med 50 medlemmer av IS, deriblant familien til en nå avdød IS-leder.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil verken avvise eller bekrefte at det foregikk en fangeutveksling.

– Noen sier at det ble gjort et bytte. Et bytte gjøres når det er nødvendig. Det trengs særskilte ferdigheter for å forberede dette. Dette er oppnådd via slike tiltak, skal Erdogan ha uttalt, ifølge nyhetsbyrået Dogan.

IS-medlemmene skal ha blitt løslatt i nærheten av Aleppo nord i Syria etter å ha blitt holdt fanget av Liwaal-Tawhid-brigaden, en opprørsgruppe som opererer nord i Syria. Det er ikke kjent hva gruppen eventuelt har tjent på løslatelsen.

Les også
Nye luftangrep mot IS-mål i Syria
Les også
Radikal islamist frifunnet for terroranklager
Les også
Opposisjonsgrupper fra Syria møttes i Oslo
Les også
– Leder av Nusrafronten drept i amerikansk angrep
Les også
Resolusjon om Syria-farere kan endre norsk lov