TRIST: – Å tro noe annet enn at Den islamske staten, om de får etablere et kalifat i Irak, også vil bli en springbrett for terrorangrep mot Europa er i beste fall naivt, skrev Lars Akerhaug i en kommentar i Dagen nylig. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix

Resolusjon om Syria-farere kan endre norsk lov

En ny FN-resolusjon om fremmedkrigere som er på trappene, kan føre til at norsk lovverk må strammes inn.

Onsdag vedtar etter all sannsynlighet FNs sikkerhetsråd en resolusjon som pålegger medlemslandene en rekke forpliktelser i kampen mot fremmedkrigere.

Norge er et av landene som legger fram resolusjonen, sammen med blant andre USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi mener at det som nå ligger i denne resolusjonen er offensivt og bra. Fremmedkrigere er i ferd med å bli et svært stort problem, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Les også: FN vedtok sanksjoner mot terrorsiktet nordmann

Kan utfordre norske lover

Alle de faste medlemslandene har blitt enige om resolusjonsteksten. Den handler hovedsakelig om forpliktelser når det gjelder forebygging av rekruttering av fremmedkrigere, grensekontroll, kriminalisering av reiser og forsøk på reiser med terror som formål, samt et internasjonalt strafferettslig samarbeid.

– Det som nå skjer i Sikkerhetsrådet viser at verden tar dette med fremmedkrigere på alvor. En samlet verden står bak dette initiativet, sier Brende.

Men deler av resolusjonsteksten kan utfordre det norske lovverket, nemlig delen som omhandler kriminalisering av reiser og forsøk på reiser med det formål å begå, planlegge, forberede eller delta i terrorhandlinger.

Folkerettslig bindende

Justisdepartementet har sendt et lovforslag på høring i Stortinget som omhandler nettopp kriminalisering av visse handlinger knyttet til fremmedkrigere. Men også dette lovforslaget kan vise seg å være mildere enn FN-resolusjonen.

– Vi må se nærmere på om både eksisterende lovverk og det lovforslaget som nå er sendt ut på høring dekker fullt ut de presiseringene som ligger på dette punktet i resolusjonen, forklarer Brende til NTB.

Dersom det er en forskjell vil Norge uansett måtte rette seg etter FN ettersom det er snakk om en kapittel sju-resolusjon. Det betyr at alle bestemmelser vil bli folkerettslig bindene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Den nye trusselen
Les også
– Leder av Nusrafronten drept i amerikansk angrep
Les også
EU: – 3.000 europeiske jihadister i Syria og Irak
Les også
Obama: – Syria-angrep viser at USA ikke er alene
Les også
Uakseptabel vestlig handlingslammelse
Les også
Aktor: Hussain-saken kan gå helt til HøyesterettSaken mot Ubaydullah Hussain
Les også
– Minst 120 jihadister drept i luftangrep i Syria