AVTALE: Avtalen ble undertegnet av Jordans utenriksminister Ayman Safadi og hans israelske motpart Yair Lapid (bildet) torsdag. Foto: AP / NTB

Jordan kjøper mer vann fra Israel

Jordan skal kjøpe 50 millioner kubikkmeter vann fra Israel, for deretter å videreselge vann til palestinerne på Vestbredden.

Avtalen ble undertegnet av Jordans utenriksminister Ayman Safadi og hans israelske motpart Yair Lapid torsdag.

Vannet kommer fra Jordan-elva og prisen er ikke kjent. I henhold til avtalen skal Jordan imidlertid trappe opp sin egen eksport av vann til palestinerne på Vestbredden.

Jordan har til nå solgt vann for rundt 1,4 milliarder kroner til området, men eksporten skal nå økes til over 6 milliarder kroner i året.

Ifølge Gidon Bromberg i miljøorganisasjonen EcoPeace Middle East innebærer avtalen en dramatisk økning i Israels vanneksport, som tidligere aldri har vært på over 10 millioner kubikkmeter vann i året.

Bromberg anslår at Jordan til tross for avtalen med Israel mangler rundt 500 millioner kubikkmeter ferskvann i året, og landet er derfor helt avhengig av å kjøpe vann også fra andre land.

Jordan er et av verdens tørreste land, og den kroniske vannmangelen kommer trolig til å øke som følge av klimaendringene.