FORFATTER: Marte Michelet. Foto: Ove Eikje.

– Jødehatet lever fortsatt i Norge

Forfatter og journalist Marte Michelet mener at vi må gjøre alt vi kan for å beskytte den jødiske minoriteten i Norge.

– Det er veldig viktig at det norske samfunn forstår hvor utsatt jødene er i vårt land. De har alltid vært få, og er svært forsiktige, forteller Marte Michelet til Dagen.

Hun utgav nylig den kritikerroste boken «Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust». Michelet legger ikke fingrene imellom når hun skildrer Norges behandling av jødene under krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ingen annen forbrytelse begått i Norge som kan sammenlignes med at totalt 765 jøder blir drept i det norske Holocaust – alt fra en baby på seks uker og til en gammel mann på 82 år, sa forfatteren nylig til vår avis.

Situasjonen i dag

Michelet kommer nå med en advarsel også når det gjelder de norske jøders situasjon i vår egen tid.

– Jødene har en lang historie med å oppleve seg som uønsket i Norge, og den jødiske minoritet trenger å føle at de har storsamfunnet i ryggen. Ikke bare på grunn av vår historiske arv overfor jødene, men fordi de har en selvsagt rett til å være i Norge, sier Marte Michelet.

Sions vises protokoller

Når det gjelder forholdene her i landet, så peker hun på at leder for Norwegian Defence League i Sogn og Fjordane for ikke lenge siden bestilte en ny utgivelse av det falske skriftet «Sions vises protokoller».

– Vi vet ikke helt hvem som er antisemitter i Norge, og heldigvis arbeider HL-senteret med å overvåke holdningene. Noen ganger kan vi få inntrykk av at det foretas en kobling mellom antisemittismen i Norge og den muslimske minoritet i landet vårt. Men vi har ingen undersøkelser som forteller noe om dette forholdet, påpeker Marte Michelet.

Hun legger til at i undersøkelsen «Antisemittisme i Norge», som HL-senteret publiserte i mai 2012, var det knapt noen muslimske respondenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etniske nordmenn

– De som i undersøkelsen sier at det ikke vil ha en jødisk nabo eller en jøde i familien, er etniske nordmenn. Vi gjør det alt for lett for oss selv om vi tror at antisemittismen er importert og ikke har noe med oss å gjøre. Derfor kan vi ikke toe våre hender. Det er veldig viktig at vi er ærlige om de holdningene som finnes i ytterkantene av det dannede norske samfunn, for her sitter negative holdninger til jøder i veggene, sier Marte Michelet.

Voksende antisemittisme

Hun forstår at jødene i Europa er reddere nå enn de har vært på mange tiår, fordi de blant annet opplever attentater mot synagoger og andre jødiske institusjoner.

– Selvfølgelig setter det en skrekk i deg hvis du frykter å bli sprengt i luften hvis du går til gudstjeneste. Den frykten må vi ta på alvor, understreker forfatteren, som er bekymret for en voksende antisemittisme i Europa.

Enig med Michelet

Forstander Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo er helt enig i det som kommer fram i intervjuet med Michelet.

– Hun kommer med en innsiktsfull beskrivelse. Samtidig som det er en liten jødisk minoritet i Norge, så er den også sårbar. Men det er viktig å få fram at de fleste i Norge ikke er antisemitter, sier Kohn til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger til at ifølge undersøkelser dreier det seg om 15 prosent av befolkningen. Det er mye mer enn i Sverige, og dobbelt så mange som i Danmark.

– Men vi jøder er optimister, og fokuserer mest på de 85 prosent som ikke er antisemitter. Samtidig er det nok å ta fatt i. I HL-senterets undersøkelse fra 2012 var det for eksempel anslagsvis 150.000 nordmenn som forsvarte skuddene mot synagogen i 2006, sier Ervin Kohn.

Han vil på vegne av den jødiske minoritet understreke at de føler at de har norske myndigheter i ryggen.

Marte Michelet

Født i Oslo 1975

Journalist i NRK og Dagbladet

Som kommentator har hun skrevet mye om feminisme, innvandring, integrering og asylpolitikk

Debuterte i høst som forfatter med boken «Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust»

Som kommentator har hun skrevet mye om feminisme, innvandring, integrering og asylpolitikk

Les også
Hat mot Israel, hat mot jødene
Les også
Krevde markering uten sionisterKrystallnatten
Les også
- Grotesk kunnskapsløshet om jøder
Les også
Israel mister norske venner
Les også
Norske barn tør ikke stå fram som jøder