KUNNSKAPSLØSE OM JØDER: Nordmenns kunnskapsnivå er sjokkerende lavt, mener tidligere stortingspresident Jo Benkow, selv jøde. Han overlevde krigen ved å rømme til Sverige, men store deler av familien ble drept.

- Grotesk kunnskapsløshet om jøder

Jo Benkow er sjokkert, rystet og skuffet over at nordmenn later til å forstå så lite av situasjonen Israel er i og kan finne på å sammenligne konflikten mellom Israel og palestinerne med Holocaust.

Den tidligere stortingspresidenten fikk de fleste i sin familie utryddet under 2. verdenskrig. Benkow (H) er jøde og unnslapp deportasjon ved å rømme til Sverige. Kvinnene og barna i familien ble gasset ihjel i Tyskland. Benkow opprøres over at Holocaust sammenlignes med hva Israel gjør mot sine naboer.


LES OGSÅ:Fordommene mot jødene lever


Kunnskapsløst

- Når 38 prosent ifølge undersøkelsen mener nazistenes behandling av jødene minner om Israels behandling av palestinerne, er det groteskt kunnskapsløst, sier han til Dagen.

- Undersøkelser viser jo at 97,5 prosent av araberne som bor i Israel, ønsker å bli boender der, sier Benkow. Han mener framstillingen av hvordan palestinere blir behandlet, er makaber.



LES OGSÅ LEDER:Jødehatet lever


- Man kan selvsagt diskutere om enkelte av Israels gjengjeldelsesaksjoner har krav på internasjonal støtte, og jeg forstår at mange kan være oppbragt og reagerer sterkt på det mange opplever som overgrep, sier Benkow som mener det kan være grunn til å være kritisk mot overgrep overfor palestinere i Gaza.

- Jeg har ikke noe imot palestinere. De har samme menneskeverd som alle andre. Men husk at det dreier seg om gjengjeldelser. Israels angrep på Gaza har ikke kommet ut av løse luften. Det er reaksjoner på den terror enkelte fra palestinsk hold bedriver, sier Benkow.



Trenger informasjon

Han synes det er nedslående at nordmenn har så dårlige faktiske kunnskaper.

- Jeg er ganske rystet over at man har så lite kjennskap til Israels posisjon og hvordan Israel behandler dem som er bor i landet. Man ser bort fra at Israel er en rettsstat og det eneste reelle demokratiet i området, sier Benkow (87).

Han mener Holocaustsenterets undersøkelse viser at det er nødvendig med informasjon og opplysning i skolene og gjennom mediene om hvordan Israel faktisk fungerer.

- Jeg er sjokkert og rystet, men også skuffet over at nordmenn har så liten kunnskap. Her har mediene forsømt seg, sier Benkow.LES OGSÅ:Avlyste fotballkamp fordi motstanderens trener er jødeDiskuterer jødehat på LitteraturhusetJødisk forfatter flykter fra Ungarn


Antisemittismen ikke død

Jødenes talsmann i Norge, Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfunn, er glad for å ha fått tall å vise til.

- Gjennom undersøkelsen får vi bekreftet at Norge ikke er det mest antisemittiske landet i Europa, slik mange har hevdet, sier han til Dagen.

- Men vi har et problem med antisemittisme i Norge, legger han til og belegger dette med at en av fire nordmenn er av den formening at jøder tror de er bedre enn andre.

- Dette er litt forbausende siden vi er den eneste av de monoteistiske religionene som ikke driver misjon eller tror at vi er de eneste som har noen plass i det hinsidige, sier Kohn.



Mer enn synsing


Kohn påpeker at Holocaust-senterets undersøkelse er den første av sitt slag.

- Hittil har vi bare kunnet synse, basert på enkelthendelser, sier han og mener det er interessant at det blant de 1522 spurte ikke er mer enn en enslig muslim.

- Det er mange som peker fingre på muslimene når det er snakk om antisemittisme, bemerket Kohn.

Han legger videre sterk vekt på å få fram at antisemittismen ikke døde med 2. verdenskrig.


- Antisemittismen er 2000 år gammel, og den hverken begynte eller sluttet med Holocaust, sier Kohn som har funnet det viktig å nyansere bildet av at Norge er Europa-versting i jødehat.


- Jeg har forsøkt å holde igjen i forhold til dem som har overdimensjonert dette, men spøkelset lever. Noen antisemittiske forestillinger er fortsatt i live og forsvant ikke forsvant med Holocaust.

(DAGEN)