MIDTØSTEN: Uenighet om profil gjør at det blir to markeringer av Krystallnatten i Bergen. Her fra en tidligere markering i Oslo. Foto: Morten Holm, NTB Scanpix

Krevde markering uten sionister

Nye SOS Rasisme vil ikke være med på fellesmarkeringen av Krystallnatten. De fikk ikke brodden mot Israel som de ønsket.

Nye SOS Rasisme er restene av det havarerte SOS Rasisme. De bryter i år ut av den årlige markeringen av Krystallnatten i Bergen. De vil heller samles i et eget tog under paroler som «Sionisme er rasisme» og «Solidaritet med kurdisk kjempende». Det vites ikke om de vil ha paroler som på noen måte viser den jødiske tilknyttingen til dagen.

Dagen har i flere dager prøvd å få organisasjonen i tale, men det har ikke lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På nettsidene sine argumenterer de for hvorfor de ikke kan stille seg bak det opprinelige arrangementet:

«Krystallnatten markerer motstand mot rasisme, trakassering og folkemord. Vi markerer dagen fordi vi aldri vil la dette skje igjen. Men det skjer foran våre øyne. Israel er en rasistisk stat. En stat bygget på sionisme. Sionismen sier at jødene trenger sin egen stat, der de skal være i flertall og ha flere grunnleggende rettigheter enn andre. Dette har ført og fører til fordriving av folk, krig, trakassering og folkemord. På samme måte som nazistene ikke ønsket at nasjonen skulle blir uren og fordervet av jøder, ønsker ikke sionistene at staten skal bli fordervet av palestinere«, skriver Nye SOS Rasisme på sine nettsider.

Problembarn

I Oslo står Antirasistisk Senter sammen med blant annet Det Mosaiske Trossamfund for fakkeltoget for å markere Krystallnatten. Toget skal blant annet innom flere av snublesteinene, som er lagt ned foran boliger hvor jøder ble hentet og deportert. Tidligere på dagen er det seminarer på Kulturhuset i Oslo, med blant annet Marte Michelet.

Antirasistisk Senter har ikke gruppe i Bergen, så de er ikke med på det offisielle arrangementet der. Men leder i organisasjonen, Rune Berglund Steen, sier det var nødvendig med en gjenreising av Krystallnatt-markeringene.

– Hele opplegget hadde falt sammen. At SOS Rasisme stod sentralt i å arrangere markeringen, var en del av problemet. Kombinasjonen av stalinisme og økonomisk juks er ikke så god, sier han.

SOS Rasisme ble i 2013 slått konkurs etter å ha blitt dømt for omfattende medlemsjuks.

For Antirasistisk Senter var det åpenbart at dagens hovedfokus skal være å minnes jødeforfølgelsene og nazistenes folkemord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er snakk om en av de mest forferdelige hendelsene i menneskets historie. Den hendelsen ble innledet den 9. november. Lite er viktigere enn å ha en dag hvor man minner ofrene, men også reflekterer over at det som skjedde var hundre prosent menneskeskapt. Det er viktigere enn politisk uenighet. Det blir feil å begrense en sånn dag ut fra andre politiske hensyn, sier han til Dagen.

Berglund Steen legger til at han også har et engasjement for palestinernes sak.

– Men det skal ikke brukes for å devaluere hva Krystallnatten handler om.

Han legger til at nettopp Israel-Palestina-konflikten var det som gjorde at det ble brudd mellom arrangørene i Bergen. Nå sier han det er enighet blant arrangørene om at den konflikten ikke skal overskygge.

– Men andre mener altså at den skal det. Fordommer og hat er ikke mangelvare i verden. Antisemittismen minker ikke, den vokser.

Bredde

I Bergen stiller de fleste politiske partier, Palestinakomiteen, Norsk Folkehjelp, Skeiv Ungdom og LLH seg bak parolene til det opprinnelige fakkeltoget. Anne Sender, tidligere forstander i Det Mosaiske Trossamfund (DMT), skal holde appell.

Ingvild Jacobsen Roald fra Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom, står bak informasjonen om arrangementet. Hun sier til Dagen at DMTs deltagelse var noe Nye SOS Rasisme ikke kunne godta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De har kritisert oss for å ha med folk fra DMT. Vi har valgt å invitere dem, og vi er heldige som har fått Anne Sender til å stille. Dette er en historisk markering. En hel folkegruppe ble forfulgt. Anne Sender representerer dem, sier Roald.

Hun sier videre at Nye SOS Rasisme ønsket en mer spisset stil rettet mot spesifikke konflikter i dag. Roald sier det ikke er noe problem at det blir to markeringer.

– De to utfyller hverandre. De går ikke samtidig, så det er mulig å delta på begge.

På sin Facebook-side forklarer Nye SOS Rasisme at de heller ikke kunne godta at israelsvennlige organisasjoner ble invitert til markeringen.

– Siden vi mener at Israels handlinger i Gaza har alt for mange fellestrekk med handlingene vi så 9. November 1938, mener vi det er viktig å ta avstand fra denne politikken, heter det på siden.

– Vi arrangerer ikke dette i en protest mot Krystallnattmarkeringen, men fordi vi ønsker en sterk grasrotmarkering på denne viktige dagen som tar avstand fra all fascisme og nazisme, heter det videre.

Blant de tilsluttede organisasjonene er Boikott Israel-initiativet, Tjen Folket og deres ungdomsorganisasjon Revolusjonær Kommunistisk Ungdom, Palestinaforeningen, Kommunistisk plattform og noen kurdiske og tamilske organisasjoner.

Krystallnatten

Krystallnatten, betegnelse på natten mellom 9. og 10. november 1938 i Tyskland, da naziregimet iverksatte omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike.

Navnet henspiller på de store mengder glasskår fra vindusruter i de jødisk-eide butikkene som ble knust. Kilde: snl.no

Krystallnatten, betegnelse på natten mellom 9. og 10. november 1938 i Tyskland, da naziregimet iverksatte omfattende voldshandlinger mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og Østerrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
KrF håper på flertall mot antisemittisme
Les også
I fakkeltog mot rasistiske fordommer og hat
Les også
Minnet jødeforfølgelse med palestinaskjerfKrystallnatten
Les også
Trosset regn og uvær for de forfulgteFakkeltog for